10 Vitamin Dalam Brokoli: Jom Makan Sayur Brokoli

Korang makan sayur tak?

Saya makan.

Rugi tau kalau tak makan sayur. Dalam sayur, selain serat, ada khasiat lain seperti vitamin C, asid folik, kalsium dan macam-macam lagi.

Antara sayur kegemaran saya adalah brokoli.

Tahu tak, ada 10 vitamin dalam brokoli. Rugi sape tak makan brokoli.

Brokoli ni best sangat kalau dicelur dengan garam sedikit. Makan macam tu je pun dah cukup. Xperlu goreng pun sedap dah.

Tapi kalau digoreng ala-ala stir fry pun sedap banget. Suami & anak-anak pun suka.

Kalau stir fry, saya akan add telur & sos tiram sedikit. Campur sekali dengan sayur lobak merah, putik jagung dan bunga kubis.

Kalau tak suka letak sos tiram, boleh ganti dengan rencah seperti udang atau isi ayam. Pergh! Marvellous sangat.

Antara 10 Vitamin Dalam Brokoli

  • Vitamin B2 (Riboflavin) – 0.12mg dalam setengah cawan brokoli yg dimasak
  • Vitamin B5 (Pantothenic Acid) – 0.4mg dalam setengah cawan brokoli yg dimasak
  • Vitamin B9 (Folic Acid) – 39mcg dalam setengah cawan brokoli yg dimasak
  • Vitamin C (Ascorbic Acid) – 58mg dalam setengah cawan brokoli yg dimasak
  • Vitamin K – 58mg dalam setengah cawan brokoli mentah
  • Kalsium – 36mg dalam setengah cawan brokoli yg dimasak
  • Magnesium – 19mg dalam setengah cawan brokoli yg dimasak
  • Vitamin A (beta carotene) – 1940IU dalam setengah cawan brokoli
  • Potassium – 228mg dalam setengah cawan brokoli yg dimasak
  • Zat besi – 0.6mg dalam setengah cawan brokoli yg dimasak

Tapi kan, untuk mendapatkan semua khasiat vitamin yang ada dalam brokoli ni setara dengan keperluan harian (RDA) kita , kita kena makan sekurang-kurangnya 14 cawan brokoli setiap hari.

1kg brokoli seingat saya harga di AEON sekitar RM11 sekilo.

So, boleh kirala banyak mana nak kena spend utk dapatkan 14 cawan brokoli tu.

Sebab itu, saya ada juga ambil suplemen untuk topup balik nutrisi yang mungkin kurang dari situ.

Vitalea Ada 28 Vitamin & Mineral

Untuk mendapatkan khasiat 28 jenis vitamin & mineral penting termasuk yang disenaraikan di atas, saya ambil multivitamin Vitalea ni jer.

1 botol Vitalea boleh tahan sehingga 2bulan lamanya. Sebotol baru RM94. Sehari baru spend RM1.60  😉

Ostematrix – Kalsium Shaklee Bekalkan Khasiat 4 Gelas Susu Tinggi Kalsium

Untuk sumber 100% keperluan kalsium buat saya yang menyusu anak dengan susu badan ni, saya ambil Ostematrix.

4 tablet Ostematrix sehari memberikan saya 1000mg kalsium setiap hari, bersamaan dengan meminum 4 gelas susu tinggi kalsium.

Untuk sebotol Ostematrix harganya baru RM64. Untuk sebulan penggunaan. Saya spend hanya RM2.20 untuk khasiat 4 gelas susu sehari.

Susu HL yang tinggi lemak tu, 1 liter dalam RM7. Hm… beza RM5 juga kan berbanding Ostematrix? Jimaaaat sangat  😉

Walau dah ambil suplemen, sayur pun kena makan tau.

 

Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

vitamin dalam brokoli

vitamin dalam brokoli

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

ibu Uddin & Auni

-Live in a simple life -Biar kita yang menentukan kehidupan yang kita inginkan, bukan masalah yang menentukan bagaimana kita harus hidup

You may also like...

1 Response

  1. Saya suka brokoli ni..goreng tepung 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.