4 Rahsia Kurus Selepas Bersalin Yang Wajar Diamalkan Oleh Setiap Wanita

Majoriti ibu yang selepas melahirkan anak pastinya mengalami sedikit per”kembang”an pada tubuh badannya..

Tapi memang logikla kalau selepas bersalin tu ada sedikit perubahan pada tubuh badan wanita.

Bayangkan selama 9 bulan lamanya wanita ni  mengalami kenaikan berat badan, jadi untuk kembali kepada bentuk yang asal secara sihat, ia juga mengambil sedikit masa.

Tapi tak mustahil untuk mendapatkan bentuk badan yang lebih baik jika kita tahu caranya. ūüėČ

rahsia kurus selepas bersalin

Sebelum kita cerita lanjut, saya share sini video rahsia kurus selepas bersalin oleh seorang ibu beranak 3.

 

Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg! Wow! from iReach HD on Vimeo.

Semua ibu bersalin nak cepat2 kurus kan? Tengok macam mana ibu muda ni boleh kurus dengan cepat tanpa menyusutkan susu badan. best giler!

Dah tengok video tadi?

Best kan?

Jom kita perhalusi rahsia kurus selepas bersalin Puan Salwa tadi.

Rahsia Kurus Selepas Bersalin 1: Menyusu Anak Dengan Susu Badan Secara Sepenuhnya

rahsia kurus selepas bersalin

Yes! Ini memang membantu.

Setiap kali ibu menyusukan anaknya, 500 – 800 kalori digunakan untuk penghasilan susu. Tahukah kita bahawa pembakaran 500 kalori ni bersamaan berlari sejauh 5 km sehari?

Jauh tu!¬† ūüėĮ

So, ibu-ibu semua, jom susukan anak-anak kita secara sepenuhnya tanpa was-was!

Rahsia Kurus Selepas Bersalin 2: Ambil Air Kosong Yang Banyak Setiap Hari

rahsia kurus selepas bersalin

  • Air kosong¬†boleh mengelakkan kita daripada makan secara¬†berlebihan.

Seperti menurut Dr Keri Peterson dari Hospital Lenox City di New York, ramai orang keliru antara keinginan terhadap lapar atau dahaga. Majoriti lebih memilih untuk makan berbanding minum air.

Contoh:

Katakanlah kita tiba-tiba je rasa macam nak kunyah snek, cuba minum segelas air kosong dulu. Lepas 30 minit minum, lihat samada kita masih lapar atau pun tak.

  • Air kosong membantu mengurangkan berat badan

Terdapat satu kajian yang diterbitkan di dalam Journal Obesity pada tahun 2000, golongan dewasa berdiet yang mengamalkan minum 500 ml air kosong setiap kali sebelum makan selama 12 minggu, mengalami penurunan berat badan yang lebih berbanding dewasa berdiet yang tidak mengamalkannya.

Sudah tentu, air kosong yang diambil telah pun membantu mengisi perut kita supaya tidak luas terbuka untuk diisi makanan kan  :mrgreen:

Rahsia Kurus Selepas Bersalin 3: Jaga Kalori Yang Diambil

Banyak mana nak makan?

Makanlah bergantung pada nilai kalori kerana ia sangat membantu dalam pembakaran lemak.

Ini bermaksud, kita hanya perlu makan sejumlah nilai kalori makanan kurang dari banyak mana kalori yang badan kita mampu untuk membakarnya.

Secara purata, seorang wanita hanya memerlukan 2000 kalori sehari.

Jika kita dapat kurangkan 500 kalori sehari (1500 kalori saja yang kita makan sehari), kita dapat mengurangkan 453.6 gm (1 pound) dalam masa seminggu.

Boleh rujuk cara mengira kalori dalam makanan di website seperti ini

Rahsia Kurus Selepas Bersalin 4: Nutrisi Yang Seimbang

Sudah tentu ibu selepas bersalin terutama yang ingin menyusukan anak-anaknya wajib memastikan pemakanan yang diambil kaya dengan nutrisi & seimbang.

  • Minum air kosong 2-3 liter sehari
  • Hidangan lengkap yang seimbang (karbohidrat, protein & serat).
  • Suplemen bagi menampung zat yang termusnah sepanjang penyediaan makanan harian. Ini bagi memastikan tubuh ibu yang menyusukan sentiasa bertenaga.

Antara suplemen yang lengkap untuk ibu yang ingin kurus selepas bersalin tanpa menjejaskan penghasilan susu ibu adalah set suplemen ini.

Ia mengandungi:

  • sumber protein yang lengkap untuk keperluan ibu & bayi yang disusukan + ibu lebih kenyang
  • sumber serat untuk ibu detoks setiap hari disamping membekalkan susu ibu yang lebih pekat berkhasiat
  • sumber kolina untuk ibu & bayi disamping membantu pembakaran lemak tidak perlu pada permukaan bawah kulit ibu
  • sumber asid lemak (DHA & EPA) dari minyak ikan tulen yang menyokong pertumbuhan sel otak bayi disamping membantu ibu tingkatkan penghasilan kolesterol baik di dalam salur darah
  • multivitamin dari 28 zat vitamin & mineral yang penting untuk keperluan ibu berdiet & menyusu
  • sumber 8 vitamin B yang diperlukan untuk membantu dalam metabolisme tubuh ibu serta memberi mood yang baik untuk ibu yang menyusukan.

Banyak faedahnya kan?

Set ini dapat memberi bekalan untuk ibu selama 1 – 4 bulan¬† ūüėČ

 

Ingin mendapakan produk ini dengan konsultasi?

019-7646021

atau boleh klik terus untuk order

Rujukan:

  1. Pregnancy to Parenthood (Linda Goldberg et al, Magna Publishing, 1999)
  2. http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/does-drinking-water-help-you-lose-weight
  3. http://www.womenshealthmag.com/health/drink-more-water
  4. http://www.healthyweightforum.org/eng/calculators/calories-required/
  5. http://authoritynutrition.com/how-many-calories-per-day/
  6. http://www.healthyweightforum.org/eng/articles/counting-calories/
  7. http://www.nutracheck.co.uk/CaloriesIn/#url

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

ibu Uddin & Auni

-Live in a simple life -Biar kita yang menentukan kehidupan yang kita inginkan, bukan masalah yang menentukan bagaimana kita harus hidup

You may also like...

2 Responses

  1. permatamama says:

    tips rahsia yang perlu diamalkan oleh setiap wanita

  2. cik en says:

    yg penting jaga pemakanan ye
    cik en recently posted…CUIT CUIT BULAN JULAIMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.