tips atasi demam panas

5 Tips Atasi Demam Panas Anak Tanpa Ubat: Khusus Buat Ibu Ayah Yang Prihatin

Demam panas dah jadi macam biasa kan sekarang? Hari ni anak Puan A, esok anak Encik B, lusa anak Puan C pula yang demam.

Saya masih ingat ketika kecik-kecik dulu, ada 1 ketika demam panas tu datang menyerang masa kami berada di kampung, rumah arwah Tok & Tokwan. Memang menangis sengsara… selain jerlum kepala dengan kain basah, saya cuma ingat mak suruh bersabar & makan ubat-ubat demam yang mudah nak dapat kat kedai di kampung macam Cortal ni.

Pernah juga dah terbiasa ambik ubat demam & antibiotik masa kanak-kanak sampaikan bila dah dewasa, datang demam teruk masa dah kerja, terbiasa pula nak mintak antibiotik masa tu.

Sebab tu, bila dah ada kesedaran ni, for sure sebagai ibu bapa yang prihatin kita nak amalkan tips atasi demam panas anak yang lebih baik supaya tak berulang kebergantungan mereka kepada ubat-ubatan atau antibiotik sintetik ni.

5 Tips Atasi Demam Panas Tanpa Ubat Yang Mudah Untuk DiPraktikkan

tips atasi demam panas

Tips Atasi Demam Panas 1: Tuala Basah

tips atasi demam panas

Tuala basah ni bukan hanya untuk jerlum/demah atas dahi je, seelok-eloknya, digunakan untuk kita lapkan seluruh anggota badan anak terutama di celah-celah lipatan yang mengumpul haba macam:

  • ketiak
  • leher
  • pelipat
  • kelangkang

Ada tips yang sarankan guna rendaman:

  • air daun limau purut
  • air beras
  • air daun cekur
tips atasi demam panas
daun cekur

 

  • air asam jawa

Ok juga. Jika ada boleh gunakan bahan-bahan ini. Cuma ada ketikanya terutama bagi yang berada di kawasan bandar, bahan-bahan ini sangat terhad.

Dari pengalaman lalu, rendaman-rendaman dari bahan ini terutama air beras & air daun cekur agak berbau jika dibiarkan lama.

Manakala air asam jawa pula meninggalkan kesan sisa yang mungkin buat anak-anak kurang selesa.

Jadi, boleh ikhtiarkan alternatif rendaman yang lebih moden tapi masih mengekalkan bahan-bahan semulajadi seperti Basic H ni. Basic H adalah cecair serbaguna yang diperbuat dari kelapa & jagung. Rendaman Basic H meninggalkan kesan bau segar yang lebih baik berbanding kain lembapan biasa/ air beras/ air daun cekur

tips atasi demam panas

Tips Atasi Demam Panas 2: Doa Nabi Ibrahim Ketika Dibakar

Raja Namrud yang angkuh & kalah berdebat dengan Nabi Ibrahim (a.s), telah memerintahkan pengawalnya untuk membakar Nabi Ibrahim secara hidup-hidup.

tips atasi demam panas
gambar sekadar hiasan..

 

Nabi Ibrahim mengamalkan doa ini:

“Hasbunallah wa ni’mal wakil”

Dengan izin Allah, api yang membakar Nabi Ibrahim menjadi sejuk, langsung tidak membinasakan Nabi Allah itu. Seperti dalam firman Allah dalam Surah Al-Anbiya’, ayat 69:

Mak saya pernah share, ulang sebut ayat-ayat ni sambil jerlum/demah kain basah ke anggota badan yang tengah demam sambil niatkan untuk turunkan kepanasan suhu demam anak.

Ini juga antara ikhtiar yang semua umat Islam, terutama golongan ibu-ibu, yang boleh amalkan dengan mudah, in shaa Allah.

Tips Atasi Demam Panas 3: Minum Banyak Air (Elakkan Dehidrasi)

tips atasi demam panas

Sudah tentu nak turunkan suhu, kita disarankan untuk banyakkan berpeluh. Selain tips di atas, berkelubung atau berselimut juga antara yang banyak diamalkan.

Namun, jika kurang bendalir dalam badan, bagaimana peluh akan terhasil?

Sebab tu cara mudah untuk anak-anak yang tidak rajin minum air terutama jika demam, adalah melalui prosedur masuk air tu (water dripped).. Kesianlah pula kan, sampai nak kena tahan wad & macam-macam prosedur.

So, sebelum lebih parah, boleh ikhtiar beri anak-anak samada:

  • 100 plus edge (air isotonik tanpa karbonat)

tips atasi demam panas

  • Performance Drink – rasa oren, antara minuman berelektrolit yang membantu kekalkan cecair dalam badan pilihan atlit Olimpik & angkasawan

Atau boleh juga perahkan lemon + sedikit madu (1/2 sudu kecil) dalam air kosong mereka.

Tips Atasi Demam Panas 4: Sapu Dengan Krim Herba

tips atasi demam panas

Krim herba Herbal Blend ni sangat membantu menurunkan suhu anak yang demam kerana manfaat lebih 6 jenis herba yang ada di dalam 1 tiub krim ni

Saya juga pernah share bagaimana krim herba Herbal Blend ni membantu menurunkan suhu badan anak dalam entri testimoni herbal blend Shaklee ni.

Saya pernah apply sapu krim ni pada anak-anak ketika mereka demam. Kawasan yang disapu dengan krim terutama pada kawasan mengumpul haba (dahi, kepala, leher & lain2) jadi mudah berpeluh & pada masa yang sama membantu beri rasa sejuk buat anak-anak.

Tips Atasi Demam Panas 5: Ikhtiar Dengan Nutriferon

tips atasi demam panas

Bagi yang mungkin belum pernah kenal, Nutriferon adalah suplemen yang membantu meningkatkan daya tubuh seseorang bagi melawan serangan virus/ mikrob termasuk punca kepada selesema, flu, alergi, inflamasi & influenza.

Nutriferon (pembangunan & penyelidikan lebih 40 tahun di Tokyo, Jepun) adalah semulajadi dari:

  • biji labu
  • bunga safflower
  • benih plantago
  • kuntuman bunga Japanese Honeysuckle

yang membantu mengaktifkan interferon (sistem imun yang semulajadi ada dalam tubuh manusia).

Ini antara pengalaman sendiri saya sendiri ikhtiar dengan nutriferon untuk atasi demam panas tanpa ubat:

  • demam denggi – Nutriferon bantu naikkan platlet & sel darah putih saya dalam masa 2 hari
  • demam panas anak-anak & suami – Dengan Izin Allah, dalam masa 3 hari, anak kami, Din, 7 tahun yang meracau & demam teruk beransur pulih selepas kami ikhtiarkan beri dia 1 sachet Nutriferon sehari

tips atasi demam panas

Semoga perkongsian 5 tips ini bermanfaat untuk sesiapa saja. 🙂

 

Rujukan Tambahan:

  1. http://kumpulan-doa-mustajab.blogspot.my/2013/04/Doa-Nabi-Ibrahim-Ketika-Dibakar.html#.VtkuTZx97IU
  2. http://www.surah.my/21#69
  3. Prescription for Nutritional Healing, Phyllis A. Balch, CNC, 5th Edition, Penguin Group
  4. http://healthscopers.com/2016/01/13/how-to-reduce-your-child-fever/

 

 

Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge