5 Tips Menghadapi Banjir: Bersedia Sebelum Terlambat

Masuk je bulan November memang musim tengkujuh (hujan lebat & banjir)

Kat Kedah, kampung mak ayah, sejak Oktober haritu lagi dah mula hujan lebat & angin ribut yg kuat.

Alhamdulillah rumah mak ayah tinggi sket, tak direct pd tanah. Masih sempat nk berjaga2.

Cuma dahsyat juga banjir di beberapa kawasan berdekatan termasuk sepanjang laluan masuk menuju ke rumah kami.

Kawasan yang rendah memang dilanda banjir. Sungai & jalan jadi separas pula. Kesian, ada beberapa buah rumah jiran yang agak rendah dipenuhi air hingga paras paha..

Apa-apa pun, sebelum datang lagi banjir yang lebih besar, ni antara tips menghadapi banjir yang kita semua patut praktikkan utk menghadapi sebarang kemungkinan

tips menghadapi banjir

5 Tips Menghadapi Banjir Yang Perlu DiBuat Lebih Awal

1) Dokumen Penting

Selamatkan semua dokumen penting (buat softcopy/ laminate/ simpan kemas di tempat yg selamat/ mudah dicapai apabila kecemasan)

2) Parking Kenderaan di Tempat Yang Lebih Tinggi & Selamat

Bersiap sedia dgn plan alternatif utk memarkir kenderaan ke tempat yg lebih tinggi & selamat. Tips menghadapi banjir yang ini lebih bermakna & agak afdhal jika kita buat sebelum banjir besar berlaku.

3) Stok Makanan

Buat sedikit simpanan stok makanan dlm peket/tin sebagai bekalan kecemasan

4) Penapis Air Bersih Mudah Alih

tips menghadapi banjir

Sediakan penapis air bersih yang moveable di rumah, mudah diguna ketika berlakunya kecemasan spt tiada bekalan elektrik & air bersih.

GetCleanWaterpitcher sgt membantu. Hanya perlu tadahkan air dlm jug & air akan ditapis secara manual.

5) Suplemen Untuk Kuatkan Imuniti

tips menghadapi banjir

Ketika berlaku cuaca yg tidak menentu seperti hujan lebat, ramai org terutama anak-anak mudah mendapat jangkitan demam, selesema & batuk.

Terlalu bergantung pada ubat-ubatan hanya melemahkan sistem imun tubuh anak-anak.

Dah tiba masanya utk semua keluarga bersiap sedia sentiasa dengan suplemen yang boleh membantu meningkatkan imuniti seisi keluarga.

Paling mudah & simple utk disimpan & dibawa ke mana2 adalah sacet nutriferon. Nutriferon membantu tingkatkan imuniti kanak2 & dewasa daripada serangan virus & bakteria

 

Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

tips menghadapi banjir

tips menghadapi banjir

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge