persediaan balik kampung

5 Tips Persediaan Balik Kampung Yang Jarang Diambil Tahu

Musim balik kampung tiba lagi! Yeay.. anak-anak lah yang paling excited dan seronok sangat-sangat.

Al maklumlah bila tiba musim cuti sekolah, semuanya dah bertanya, ” bila kita nak balik rumah tokwan?” “bila kita nak pegi rumah maklong?”

Dalam keseronokkan kita semua nak pulang ke kampung halaman, ingatlah beberapa tips persediaan balik kampung ni yang mungkin jarang kita ambil tahu.

5 Tips Persediaan Balik Kampung

persediaan balik kampung

(1) Buang Sampah Dari Dalam Rumah

Ada kenalan, sampai boleh terlupa nak pastikan semua sampah dalam rumah dibuang keluar. Kalau dapat usahakan sampah dikeluarkan seawal seminggu hingga 4 hari sebelum pulang ke kampung.

Kenapa?

Ada keadaan, tong sampah ni tidak diletakkan properly di tempatnya semula ketika lori sampah datang. Bayangkan jika tong sampah ini selama seminggu ia di posisi tidak teratur ditempatnya sepanjang ketiadaan kita, ia mungkin mengundang kehadiran orang yang tidak baik ke rumah kita.

(2) Tutup Pili Air

Ada keadaan, berlaku kebocoran di mana-mana pili dalam rumah kita sepanjang ketiadaan kita. Bayangkan berapa kerugian yang kita bakal tanggung sekiranya sepanjang ketiadaan kita pili ini terus bocor & mengalirkan air tanpa henti?

Oh rugi & bazirnya rasa..

(3) Pakaian Yang Menutup Aurat

Mungkin ada yang belum praktikkan aurat yang sempurna, apabila berada di kalangan sedara mara ketika pulang ke kampung nanti.

Jom kita sentiasa pastikan pakaian yang longgar & menutup aurat yang wajib sesama ipar duai yang bukan mahram.

(4) Krim Elak Gigitan Nyamuk & Serangga

Dalam kita berada di luar rumah, apatah lagi jika berada di kampung, pastikan kita ada krim yang boleh digunakan untuk menangani masalah ruam & gigitan serangga.

Saya pilih krim Herbal Blend ni sejak beberapa tahun yang lalu. Krim ni sangat membantu melegakan kegatalan akibat ruam panas & gatal-gatal akibat digigit serangga.

(5) Kit Kesihatan Kecemasan

Last but not least vitamin untuk tingkatkan imuniti sepanjang kita bercuti. Ada kalanya, natural remedies yang kita prepare kat rumah tu jauh lebih berguna untuk kita & keluarga.

Saya pernah demam sakit kepala dengan pakej selesema batuk ketika berada di kampung. Nak ke klinik terasa tak larat yang amat, akhirnya, saya pilih untuk

  • telan serbuk Nutriferon
  • buat garlic socks
  • minyak bawang putih

Dalam masa 24 jam, hingus saya stop mengalir & demam saya sangat cepat recover, asbab saya berikhtiar secara alami tanpa ubat.

Kalau rasa tips ni bermanfaat, dipersilakan untuk share / komen beramai-ramai.

pengedar Shaklee Skudai


Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge