Baguskah Susu Soya Untuk Ibu Hamil Ambik? Tak Ada Kesan Sampingan Ke?

Sebelum saya tahu apa-apa pun lebih terperinci tentang jenis-jenis susu soya mahupun khasiatnya, saya dulu memang suka sangat minum susu soya.

Dulu tau beli susu soya yang dalam kotak kat kedai-kedai/ pasaraya tu je. Murah kan?

Antara jenama susu soya di pasaran

Punyalah suka susu soya ni sampai masa mengandung anak kedua pun bedal jugak minum.

Sampailah masa lepas bersalin anak kedua tu, nurse bagitau luka perineum saya susah sangat nak dijahit. Rapuh katanya. Nurse tanya, ” Awak minum banyak susu soya ke?”

Saya masa tu memang iya je kan soalan tu. Mungkin kebetulan @ mungkin juga betul. Wallahu’alam.

Tapi tahukah kita, tak semua susu soya yang ada dijual ni adalah sama?

Ni yang saya nak kongsikan, memang ada susu soya untuk ibu hamil ambik, tak seburuk seperti yang saya alami tadi.

Energizing Soy Protein (ESP): Susu Soya Untuk Ibu Hamil

susu soya untuk ibu hamil

Inilah susu soya yang terbaik jika dibanding dengan yang ada dalam kotak tu.

Saya tahu kewujudan susu soya ni pun semasa cari suplemen untuk bantu saya menyusukan Auni (anak kedua kami).

Kalau tahu lagi awal, dah tentu ni lah susu soya yang saya patut minum semasa hamil.

(1) ESP Sangat Tak Sama Dengan Susu Soya Di Pasaran

Beza ESP dengan susu soya biasa:

  • ESP adalah soya dari sumber Non-GMO (tidak diubahsuai secara genetik)
  • ESP dihasilkan dengan proses yang sangat dikawal rapi seawal dari proses menanam sehinggalah proses ia dijadikan serbuk
  • ESP tiada pemanis tambahan di dalamnya. Memang plain betul rasa soya ESP ni.
  • ESP adalah susu soya yang sangat boleh diambil oleh pesakit diabetes kerana mempunyai index glisemik yang rendah (39)

(2) ESP Sangat Membantu Kuatkan Rahim Ibu Hamil Yang Pernah Keguguran

Ibu hamil yang pernah gugur biasanya mempunyai masalah rahim yang tidak kuat selain faktor-faktor pemakanan & nutrisi yang kurang.

Oleh sebab tu dalam set lengkap ibu hamil (pre-natal), wajib ada ESP ni untuk membantu bekalkan nutrisi penting yang ibu hamil perlukan.

Protein sangat diperlukan dalam penghasilan kuku, rambut & kulit yang sihat. Apatah lagi protein juga sangat membantu dalam perkembangan pertumbuhan sel bayi yang dikandung.

(3) ESP Membantu Beri Tenaga Buat Ibu Hamil

Dah nama pun energizing soy protein kan…

ESP boleh diambil seawal pagi ketika perut kosong sebagai sarapan yang sihat & ringkas. Susu soya tergolong dalam produk tenusu yang bersifat rendah alkali apabila di dalam perut. Sebab tu ia sesuai diambil oleh pesakit gastrik sebagai sarapan/ minuman pengalas perut.

Ibu hamil yang berpuasa juga boleh ambil ESP ni untuk sahur yang mengenyangkan sebab gula dari soya ini ditukarkan secara perlahan-lahan sebagai tenaga.

susu soya untuk ibu hamil

(4) ESP Mempengaruhi Tekstur Gebu & Warna Kulit Bayi Dilahirkan

Hihihi.. Ni dari testimoni ibu-ibu yang ambik ESP masa hamil.

Puan Ayu ni seronok betul bila tengok baby yang dilahirkan kulit putih & gebu sangat….

susu soya untuk ibu hamil

Antara set vitamin untuk ibu hamil. Untuk lain-lain pakej sila hubungi 019-7646021

 

Soalan: Ada kesan sampingan ke ambik susu soya untuk ibu hamil?

Yup memang ada kesan.

Bergantung pada jenis susu soya yang ibu hamil tu ambik.

Kalau nak berisiko kulit sekitar perineum mudah rapuh boleh ambik susu soya biasa kat pasaran yang murah & banyak gula tu.

Kalau nak kesan sampingan:

  • kulit baby gebu & cerah
  • ibu hamil ligat bertenaga aktif ke sana sini walaupun badan berat
  • susu ibu tercetus seawal kandungan masih 8 bulan

Bolehlah ambik susu soya ESP ni….hihihi :mrgreen:

Oh ya, ada tawaran hebat buat pembeli set Prenatal @ Postnatal dari Shaklee.

(1) Set Prenatal (Untuk Ibu Hamil)

susu soya untuk ibu hamil

Set Healthy Prenatal

 

  • 1 x ESP
  • 1 x Omega Guard -(minyak ikan tulen)
  • 1 x OsteMatrix (kalsium dengan vit D, Magnesium & pelbagai mineral)
  • 1 x Sustained Release Vitamin C 500 mg
  • 1 x B Complex (8 vitamin B termasuk biotin & asid folik 200mg)
  • 2 x Vitalea (multivitamin, 28 jenis termasuk zat besi & asid folik 200mg)

(2) Set Postnatal (Untuk Ibu Selepas Bersalin)

susu soya untuk ibu hamil

Set Healthy Postnatal

 

  • 1 x ESP
  • 1 x Omega Guard -(minyak ikan tulen)
  • 1 x OsteMatrix (kalsium dengan vit D, Magnesium & pelbagai mineral)
  • 1 x Sustained Release Vitamin C 500 mg
  • 1 x Alfalfa Complex s
  • 2 x Vitalea (multivitamin, 28 jenis termasuk zat besi & asid folik 200mg)

Tawaran hebatnya adalah:

  • Potongan diskaun 5% untuk mana-mana set ini
  • 1 daripada Vitalea tadi adalah PERCUMA sempena ulangtahun vitalea Shaklee yang ke 100 tahun.

Info lanjut tentang set ini, hubungi 019-7646021 (sms/ whatsapp)

Terima kasih singgah baca & semoga bermanfaat  😀

Perlukan vitamin Shaklee & Konsultasi?

019-7646021

produkvitaminsemulajadi@gmail.com

Izinkan kami membantu anda kerana kami adalah pengedar Shaklee Skudai yang bertauliah

COD diterima di seluruh Skudai, Johor Bahru, Permas Jaya, Senai & Kulaijaya

Rujukan: 

  1. Nutrition For Life (Lisa Hark & Dr Darwin Deen, Dorling Kindersley, 2005)
  2. British Medical Association: Complete Family Health Guide (Dr Tony Smith, Dorling Kindersley, 2000)

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat

ibu Uddin & Auni

-Live in a simple life -Biar kita yang menentukan kehidupan yang kita inginkan, bukan masalah yang menentukan bagaimana kita harus hidup

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.