Cara Atasi Masalah Haid Tidak Teratur Dengan Selamat

Dulu ketika zaman belajar di IPT, saya selalu juga ada masalah haid tidak teratur nih. Menurut kajian, masalah ini adalah normal di kalangan pelajar kerana faktor stress.

Akibatnya, mulalah haid jadi ting tong, jerawat pun banyak kat atas dahi.

Amazingly sekarang dah hilang langsung jerawat atas dahi saya tu.. Alhamdulillah  😆

Punca Masalah Haid Tidak Teratur

Kenali punca kepada mengapa kita mempunyai masalah ini.

  • Stress
  • Penggunaan ubat/ hormon
  • Hamil/ Menyusukan bayi
  • Masalah PCOS
  • Masalah thyroid
  • Masalah diabetes
  • Masalah fibroids

Untuk masalah penyakit di atas, segeralah kita berjumpa doktor untuk buat pemeriksaan lanjut.

Kesan Akibat Masalah Haid Tidak Teratur

Kepada mereka yang belum berkahwin, ia mungkin bukan masalah besar.

Namun, kepada golongan isteri yang mempunyai masalah haid tidak teratur, mereka akan mempunyai kesukaran untuk menentukan tempoh subur bagi yang inginkan zuriat.

Sebab itu, penting untuk mereka cari penyelesaian untuk masalah ini.

Atasi Masalah Haid Tidak Teratur Dengan GLA Complex

GLA Complex adalah suplemen Gamma Linolenic Acid dari minyak bunga borage.

Minyak bunga borage ni berketumpatan GLA lebih tinggi dari EPO (Evening Primrose Oil). Sebab tu kapsul GLA Complex Shaklee ni jauh lebih kecil dari EPO.

Testimoni 1:

Alhamdulillah.. makcik Nurul ni ada masalah fibroid dulu dan menyebabkan period tak teratur.. Lepas consume GLA Complex, period makcik dah teratur

masalah haid tidak teratur

Testimoni 2 :

Setahun lebih wanita ini adalah masalah haid tidak datang dengan teratur akibat penggunaan perancang dan jamu.

Alhamdulillah baru habis botol pertama, haid beliau dah kembali datang dengan baik.

masalah haid tidak teratur

Testimoni 3:

Puan Ija Ramli ada masalah tidak datang sampai setahun. Akibatnya emosi asyik terganggu. Asyik nak marah je pun ada.

Testimoni 4:

masalah haid tidak teratur

Wanita ini ada masalah kitaran haid yang tidak teratur. Cycle setiap bulan tidak sama & panjang sekitar 32-42 hari, membuatkan masalah kepada beliau untuk hamil anak yang kedua.

Alhamdulillah sejak consume GLA cycle jadi pendek (29 hari) dan bulan kedua consume GLA tu beliau disahkan hamil.

Beliau ambil GLA Complex bersama B Complex juga untuk persediaan hamil.

Testimoni 5:

Lagi testimoni kitaran haid tidak teratur & akhirnya berjaya hamil selepas konsisten GLA Complex

masalah haid tidak teratur

Masalah haid tidak teratur ini boleh diatasi dengan berusaha. Kita ikhtiar sahaja, selebihnya serahlah kepada Tuhan yang Maha Menyembuhkan.

 



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Rujukan:

  1. http://www.webmd.com/women/guide/why-is-my-period-so-random#1

ibu Uddin & Auni

-Live in a simple life -Biar kita yang menentukan kehidupan yang kita inginkan, bukan masalah yang menentukan bagaimana kita harus hidup

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.