Cara Guna Perkhidmatan Western Union: Kirim & Terima Wang Dari Luar Negara

Assalamu’alaikum & salam sejahtera.

Terfikir nak catat kat sini sebab masa pertama kali menggunakan khidmat Western Union ni kat Pejabat Pos, 2 kali saya kena datang untuk selesaikan urusan yang sama.

Sebab apa?

Sebab tak tahu sangat detail & caranya.

Kan dah rugi masa tu, tunggu giliran, last-last balik macam tu je…kesian kat saya masa tu… 😥

So, bila dah terkena kat sendiri, rasanya macam satu amal lah jugak untuk saya share cara guna perkhidmatan Western Union ni so that lepas ni semua orang boleh kirim atau terima wang dari luar negara secara cepat & mudah!

Cara Guna Perkhidmatan Western Union: Senarai Dokumen Perlu Untuk Terima Kiriman Wang Luar Negara

Sebelum tu, semua tahu kan, yang Western Union ni adalah antara medium yang kita boleh guna samada untuk kirimkan wang ke luar negara atau menerima wang dari luar negara.

Cara Guna Perkhidmatan Western Union

Kita boleh guna perkhidmatan Western Union ni di mana-mana bank yang ada perkhidmatan ini ataupun di hampir seluruh cawangan pejabat pos di Malaysia.

Macam kes saya baru-baru ni, saya nak tmenerima kiriman wang dari kawan satu makmal dahulu yang sedang berada di Korea kerana menyambung pengajiannya di sana.

Kami ada kongsi beli hadiah untuk rakan makmal kami yang baru saja berkahwin. Oleh sebab rakan dari Korea tersebut nak turut menyumbang, maka beliau pun gunalah Western Union ni untuk kirim wang kepada saya.

Antara dokumen perlu jika nak terima kiriman wang melalui Pejabat Pos:

  • Borang Penerimaan Wang Western Union

Cara Guna Perkhidmatan Western Union

  • 2 Salinan Kad Pengenalan kita
  • Kad Pengenalan kita
  • Cap jari kita (ni pun dokumen ek? hihihi… :mrgreen: )

Antara maklumat wajib kita dapat dari pengirim:

  • Nombor kawalan pindahan wang @ MTCN

Cara Guna Perkhidmatan Western Union

  • Nama depan pengirim
  • Nama belakang pengirim
  • Bandar/ Nama negara kiriman wang dibuat
  • Jumlah penerimaan wang yang dijangka (dalam RM) – yang ni saya blur, main tulis je, last2 kerani pejabat pos sendiri yang isikan berdasarkan maklumat pada sistem.

Antara maklumat wajib yang kita sebagai penerima perlu isi pula:

  • Nama depan
  • Nama belakang
  • Alamat
  • Hubungan dengan penerima
  • Status kewarganegaraan kita
  • Jenis Pengenalan (IC/ Pasport)
  • No Pengenalan (ID)
  • Pengeluar ID
  • Nombor telefon
  • Tujuan transaksi penerimaan wang (macam kes saya aritu: Bayaran hadiah)

Lepas dah ada semua dokumen & butir-butir ni, barulah selamat nak menunggu giliran.

Masa nak terima wang tu, kita akan diperlukan untuk tunjuk IC/ pasport yang original serta menurunkan cap ibu jari kat bawah borang tadi.

Destinasi Pengiriman Wang Secara Western Union

Apabila dah ada pengalaman & dah tahu cara guna perkhidmatan Western Union ni, sangat mudahlah lepas ni jika nak terima atau kirim wang ke mana-mana destinasi yang terpilih seperti:

  • Amerika Syarikat (USA)
  • Australia
  • Brazil
  • Colombia
  • Emiriah Arab Bersatu (UAE)
  • India
  • Indonesia
  • Kanada
  • Korea
  • Pakistan
  • Perancis
  • Peru
  • Rusia
  • Singapura
  • Taiwan
  • Thailand
  • Ukraine
  • United Kingdom
  • Vietnam

Cara Guna Perkhidmatan Western Union

 

 

Yang Menulis:

SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

139 thoughts on “Cara Guna Perkhidmatan Western Union: Kirim & Terima Wang Dari Luar Negara”

      1. salam..boleh terangkan pasal kod tu..sy kurang paham pasal kod..sbb xpernah lg guna WU nie..harap boleh terangkan secara detail.tq

      2. assalamualaikum…
        Kwn sy dr UK ada kirimkan duit melalui maybank dan bank pun ada call sy td. Pihak bank kenakan charge sebyk rm2500 utk jumlah duit yg kwn sy kirimkan tu. Sy x de cash sebyk tu utk jelaskan charge, so bank bagi hold utk seminggu. Jika dlm seminggu sy x jelaskan charge tsb, bank akan returnd duit tu ke kwn sy di UK. Ini first time kwn kirim and sy terima duit dr luar negara. So, disini sy nk tau mmg mcm tu ke pemprosesannya?

  1. You go to pos malaysia or any western union close to you and pay the Rm900 to the bank agent detial of bank of america to activate this trasaction for you(btl kh ne kak,mohon bantuan)

      1. Saya ada masalah pasal penerimaan duit.saya ada berniaga duit syling,terus ada org us mengirim duit nampun saya kena bayat rm700 untuk dapat duit tersebut

    1. Saya pun ad kena mcm ni amy. Adakah btul kita kne buat pmbayaran (activation fee) klau nk trima Duit. Boleh tolong saya tak? Wasap 0139853938

      1. Assalamualaikum , nk tanya yg biasa guna perkhidmatan western union . Pengiriman wang dri luar negara biasa berapa ari akan smpai ke msia ?

  2. Sy xfhm la… sy nk terima duit dr kwn dr Indonesia tp nk bg detail mana 1… udah keliru… mohon wasup saya bg jwapan 0134704402 urgent

    1. kawan dari indonesia tu dah buat kiriman wang @ belum? sblm dia buat kiriman wang, dia perlu dptkan nama & alamat kita d malaysia ni. & after dia dh buat urusan kiriman wang tu, dia patut dapat kod MTCN tu sbg bukti transaksi dah dibuat. Kod MTCN tu yg kita nak bila isi borang d western union. Apa-apa kekeliruan lagi, boleh terus rujuk mana-mana kaunter pejabat pos/ bank yang ada perkhidmatan Western Union ni.
      ibu Uddin & Auni recently posted…5 Tips Atasi Demam Panas Anak Tanpa Ubat: Khusus Buat Ibu Ayah Yang PrihatinMy Profile

  3. Amy,sy nk tanya kwn sy dr romania mengirimkan wang kepada saya tetapi utk memudahkan proses tersebut saya diarahkan untuk membayar..adakah proses pertukaran wang masuk ke malaysia perlu pembayaran?

  4. Boleh kah sekira nya saya meng antar duit.westin onion dari singapo..ke palembang tapi keluarga saya ambil duit kat pejabat pos

      1. saya ada jual duit lama 31 keping duit lama siling 2duit kertas duit lama jg…tapi pembeli berasal dari usa mau beli hargga 100k usd…perlu kah saya buat pembayaran sebanyak rm350 untuk proses guna onlain bank in ke akaun saya

  5. FARINA MONTALIB

    AS SALAM.. SAYA ADA KAWAN DARI US NAK TRANSFER DUIT, SAYA KENA ISI BORANG PENERIMAAN DULU YE KAT WU..? N THEN, PASS INFO SY KE KAWAN SY..?

      1. assalamualaikum. nak tanya kalau kita nak keluarkan duit yg dikirim kita akan dikenakan caj perkhidmatan tak oleh western union? mohon penjelasan

    1. Nk tanya … nama penerima tu memang kena ikut ic betul2 ke.?.. kalau. X letak binti memang x boleh ambil ke wang tu .. sedangkan MCTN betul??

  6. Salam..kak sy mau tnya ni,sy ada jual duit siling lama dlm mudah.com.
    Ada cstmr tu dri uk ingt membeli dng harga rm80.000.
    Dan cstmr meminta sy utk pergi ke pejabat pos utk membuat bayaran yuran mengesahan atau pun aktiv kan akaun jumlah yg perlu sy bayar rm1000.br la sy akan dpt duit sy melalui akaun may bank.ada ka ini betul atau tipu,sbb ari jam10am sy akan berurusan.

    1. ya, saya pon mcam tu…dia sru p pjabat pos utk bayar fee spya duit msuk kat akaun..
      Ann, jdi mcam mna urusan awak..jadi ke tak..mcam mna erk..

      1. Tiada fee(bayaran) pengaktifan utk menerima kiriman wang dari mana2 pihak.. Pihak pengirim yg akan dikenakan segala fee (yuran perkhidmatan)utk pengiriman bukan penerima… Jika ada yg meminta bayaran pengaktifan hanyalah tipu scam semata2

  7. urgent prlukan bantuan psal ni.. sbb takot kne tipu je.. please whatsapp kt no ni jika nk bg info 012-4842443 .. trima ksih

  8. Assalamualaikum
    Sy ada buat servis transfer ke indonesia
    Caranya mudah dan aman, cukup bankin ke acc maybank2u yg sy berikan.
    – Proses cepat aman, dan tiada potongan dr pihak bank penerima.

    Fast respon whatsapp : +60107670389 (sobirin)

  9. Salam, saya nak tanya. Ada kenalan saya dari us datang ke malaysia. Dia nak aktifkan akaun dia, tapi ada yang mintak dia bayar sampai rm1500 untuk aktifkan akaun dia. Dekat dia sekarang memang tak ada cash money.

  10. Ada kwn sya nak transferring duit usd ke saya. Adakah saya perlu byr sebarang charge tambahan? Whatsapp 018-2524355, krn sya perlukan pencerahan. Tqvm

  11. Nak tanya kawan saya ni org africa dia dtetapkan d Malaysia n dia bawa sya guna ic sya untuk kluarkan duit yg dtg nya dari Hong Kong….adakah selamat KLAU guna ic sya..??

  12. Baru lpas kirim wang via Western Union kat Indonesia. Bulan Mac dulu die cas 10 lbih skrg dah Rm15 lbh. Adehh.. Tapi kali ni saya pi RHB Bank selalunya Pos Malayaia jer. Xtaulh ade prbzaan x antara bank n pjbt pos. Pe2 pun korang kene siap2 lh bawak duit lbh. Tadi nasib baik cukup2 jr. Kirim rm60 tp kne bg rm75 lbh. Bwk rm76 huhu. Just sharing…

  13. Maaf mintk pandangan…ada knalan tp yg nie antaq akaun numb melalui emel…then menyuruh sya pergi western union untk mengambl duit…mcm ner???? Sya x pnh sma skali mengunakan khdmat western union nie…

      1. Assalamualaikum .. nak tumpang tanya … Saya ada jual batu cincin … Ad orang us nak beli .
        Dye dah transfer rm 20k usd … Tp dye kata duit ke pending … Lepas saya bayar fee baru duit tu masok sepenuhnya dalam acc sye ..dye fee rm 850 … Selepas 5 min duit baru masok

  14. Nk tnya,sya hri tu kwn transfer duit guna cek dri scotland tpi bkn guna perkhidmatan western union.. Drng mnta byr itu ini smpai skrg x dpt2 lgi duit tu,dah dkt 10 ribu dah byr

      1. Guna perkhidmatan internasional remittance money departement,,wujud ke tmpt tu kt kuala lumpur ye.. Sebab dia sulit adalah mgkn krna guna cek..

  15. Maaf tumpang share admin baik hati

    SERVIS TRANSFER MYR To IDR

    Anda mengalami kesulitan insya allah kami bantu
    Whatsap : +60107670389

    – Jasa transfer uang ke indonesia
    Dngn cepat, caranya cukup mudah, Bankin ke acc Maybank2u, slpas pengesahan kami akan segera proseskan ke acc bank indonesia yg akan anda transferkan.

    Detail:
    – Name acc penerima
    – No acc penerima
    – Email bila perlu

    Proses ambil masa 5 – 30mnt
    Kami akan berikan bukti screen shot slpas uang masuk acc penerima

    NB.
    Dengan jaminan uang pulangkan balik penuh sekiranya tidak dpt ditransferkan.

    TQ..

  16. Assalam, Abg saya baru je bekerja di singapura. Jadi dia Ade nak kirimkan Wang pada keluarga. Tapi dia tak tahu caranya. APA patut dia lakukan untuk kirim Wang Dari singapura ke Malaysia?

  17. nurzatul najihah

    as salam encik , saya nak tanya ni , ada customer ni dari amerika nak beli barang dengan saya dan dia telahpun tarnsfer duit ke bank saya tapi saya kene bayar sejumlah rm yang besar baru dapat duit tu dan saya telah bayar tapi takde apa2, kenapa macam ni ? perluka saya bayar fee tu sedangkan saya yang nak terima duit tu ?

  18. salam adik akak pun mengadapi masalah yang sama suami hantar duit guna 3rd party dan org tu minta 13k untuk kreditkan wang ke acc akak ..
    tapi akak tak bayar pun takut scammer..bole tak suami akak cancel transfer tu kat US

  19. NICKRAYNE BIN RESIUN

    Haii,nak Tanya,smlm ade kwan say hantar duit Dri Us ke Malaysia,lepas tu first sy kena Bayar Fee 600,lepas tu BNM cakap 1380,lepas sy bayar dye cakap duit tu akan sy terima Jam 12pm waktu Malaysia.tpi skrg mc x dapat lg pun.mohon pencernaan,tapi dye ade lah Screen short Transaksi I’d Transfer tu kt saya…status Kt sana Pending

  20. salam dik jika kita menggunakan pihak kedutaan spt US EMBASSY sebagai medium penghantaran wang berapa bayaran yg dikenakan terima kasij

    1. Saya pon kena jugak cmni…kwn sya transfer duit guna embassy..saya dh bayar 14k..still duit x masok jugak..dy mtk lg sy byr 5k..siap bagi tempoh lama lagi sbb nak kan 5k tu lagi..dy kata sebab govt punye prosedur..aaya dh buat repot polis. Polis kata scam..sya jgk dh kol BNM..BNM kata xde sbrg caj..saya dh kena tipu..kwn sy tu pulak kata mmg tu normal prosedur sbb duit yg dy kirim tu besar nilainya…embassy tu ckp kalau sy x settlekan payment tu duit sy 14k dan duit kwn sy yg transfer tu lesap..

  21. Nk tumpang tanya… Ada customer saya dari singapura membeli brg drpd sya. Dia kata dia dah bank in kan duit.. Tpi still pending sebab saya perlu bank in kan rm1400 utk terima bayaran drpd dia. Saya ada receive email drpd bank tersebut. Cuma x yakin sama ada betul ke tidak email tu. Dia transfer melalalui braclays online banking. Betul ke tu? Mintak tolong sangat2

  22. MOHAMMAD HAFIZUDDIN BIN MOHD RAZALI

    Assalamualaikum encik..adlah seorang buyer dari singapore bila dy katakan perlu kenakan fee tp sy berkeras kata xdak duit dan lepas tu buyer tu transfer la dekat saya 2k untuk settle fee for the agent pick up this item..mohon bg pndapat tuan..adakah benda ni menipu atau tidak..trima kasih

  23. Assalammualaikum.. nak tanya..sekiranya kita send duit dri usa ke malaysia then penerima tidak dapat ambil atas sebab2 tertentu..boleh ker hantar wakil untuk ambil? Sebab penerima tidak dapat keluar untuk ambil kiriman tersebut..

  24. assalamualaikum… ade buyer dri usa transfer duit kat sye.. n sya kne byr activation fee 300 …sye dh byr..then dia kata kne byr lagi 300 sbb uncomplete.. sye dh byr…dia kata dh complete.. esok pagi kata nya dh boleh dpt duit… ttibe dia kata kne byr duit insurance 500 ..sye kata xde duit dh.. pstu dia kata dia nk report polis psl tu n slhkn sye .. n dia kata insurans tu b0leh byr 300 .. btul ke psl ni??

  25. Salam ..nak tanya,kalo dr luar negara krim wang us ke malaysia,ada fee byaran?
    2,saya nak tanya apa maksudnya kod swift tu,dari mana kta nak dpt?dari pihak bank yg tentukan @amcm?

  26. Salam
    Saya nak guna western union perlu bagi APA pada kawan saya sebagai account,? macam dalam negara saya boleh guna account bank je… 1. Lagi sy pakai account BSN bukan maybank. Boleh Ke?

  27. Tuan,saya nak tanya..saya ada transaksi dari luar negara,usa ke maybank..pada mulanya saya dikenakan bayaran rm850 untuk yuran transaksi.. Kemudian saya diminta untuk membayar pula insuran keselamatan sebanyak rm1250.. Adakah ini semua betul? Ape patut saya lakukan?

  28. Saya ade orang nak bank in rm1500ke cimb bank tapi saya kene bayar fee rm500 untuk activate account saya..orang tu dari usa..saya x pasti ni scammer atau x..minta comment n bantuan..saya dalam kesuntukan wang..please whatsapp saya..0196014268

  29. salam.kawan sy ad duit dan acc di luar negara .mcm mana cara nk pulangkn duit dari luar negara.?sekarang tuan punya duit dh balik malysia…boleh k wakil atau kawan yg berada di sana kirim kn duit to ke malysia.dan cm mana cara nk myelesaikn hal ni.mohon penjelasan .atau wssup sy..01129839414.hisham.tme kasih

  30. Assallammualaikum akak..
    Akak sye nak tanye..
    Dimana saja kita boleh ambil uang yg dikirim melalui western union akak..
    Sye tadi dah pergi kebank yg ada western union..tapi dia orng kata offline..tu makne nya apa kakk??

  31. Saya ade orang nak bank in rm100k cimb bank tapi saya kene bayar fee rm450 untuk activate account saya..orang tu dari usa..saya x pasti ni scammer atau x..minta comment n bantuan..saya dalam kesuntukan wang..please whatsapp saya..0173948419

  32. salam.. saye baru je pi western union utk ambik duit bgi pihak kawn dari france, lepas isi borang diorang check system nama ayah saya jadi first name, nama saya last name.. so x sama dgn ic diorang x bgi ambik duit tu, mmg x bole buat ape ke kalau nama terbalik?

  33. Nak tanya bila kwn awak dah hantar duit tu kan macam mana awak tahu duit tu dah ditranfer kan ke pejabat pos tu call awak suh dtg ?

  34. Nak tanya macam mana nak hantar rm 2 lama ke usa ? Kalau kite nak hantar rm 2 lama tu kat org tu sye takut die dpt rm 2 yg baru buakn yg lama jd macam mana cara nak jantar rm 2 lama ke usa ye ?

  35. Saya baru saja terkena tipuan dari scammer from america konon nya nak beli syiling lama 100keping dan pmbyaran dia sdh buat dekat acc sya..siap gambar resit ada fullname sya lagi..tapi yg pelik bin paluii ni dia yg nak beli barang sya pulak yg kna byar fee rm630 😂 mesti nk byar utk bagi aktif supaya duit bole masuk ke akaun sya.. Sya ni pun bodoh jugak tapi tdk sebodoh otak scammer yg bernama william tu😂 sya suka akan kbenaran..jdi utk memastikan btul ka tdk acc sya tak aktif ,,sya pun pegi lh bank tadi pagi..mcm org bodoh je sya ckp acc sya xaktif pkja tu pun cek tapi masi aktif lagi dan btul2 mimpi ngerih sya hari ni kna ktwa dgn pkja2 bank tu..dia ckp sya tertipu..😂 robek hati jugak sikit bila yg d harapkan tdk mnjadi knyataan🤣 so sapa2 yg lpas ni terkena pulak kes mcm ni..baik maki hamun habis2 dgn org tu n then block haha jgn trllu prcya yg nmanya collector old many.. Habis2san sya maki org tu haha padan muka

  36. Assalam, nak tanya dekat dua baris terakhir di borang ada
    1. soalan ujian : pihak pos bagitau
    2. jawapan : saya kena tanya customer

    bila saya tak isi, pihak pejabat pos bagitau saya x boleh terima duit yg ditransfer oleh customer saya dari australia. bila tanya customer, dia blur x tau pape.

    macam mana yer

  37. Salam kalau macam dibawah ni macam mana ye…saya baru pertama kali…kalau siapa tahu boleh wasap saya tak 0107934828..saya jual barang kosmetik…tolong ye…

    The money as been converted into the pin send to you but due to the overcharged that occur you are to make a refund of RM 580 cause your money is rm920,before your RM 1500 can be automatically converted and kindly forward the receipt to my bank oryou send to me so that I can forward it to my bank for confirmation OK

  38. ada x tempoh masa tuntutan jika kiriman wang melalui western union? Maksud sy, penerima perlu menuntut wang yg dikirim oleh pengirim dalam tempoh masa tertentu?

  39. MUHAMMAD KHAIRUL NIZAL BIN MOHD NOOR

    Nk kena bagi ic ke kpd pengirim duit dari Indonesia? Lagi satu alamat tu nk kena ikut alamat Mana?alamat dalam ic atau alamat tempat tinggal yg skrang??

  40. Sis nak tanya klau pengirimn mengirim duit mlalui online bank in perkhidmtn ni ada kah..dan c penerima pula perlu buat pengaktifan dan pembayarn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge