Cara Hilangkan Senggugut Paling Selamat Sampai Anda Boleh Tersenyum Manis

hilangkan senggugut

Sudah pasti tajuk artikel ni memang untuk golongan wanita lah.. Kalau ada yang bukan wanita tapi pernah rasa senggugut pun bolehlah..

Sila senyum sket :mrgreen:

Kenapa? Sakit sangatkah senggugut tu sampai payah nak senyum?

Kalau tanya saya, memang sakit. Sebab saya sendiri pernah merasai & mengalami rasa sakit senggugut sampai sekarang pada hari-hari mula haid setiap bulan. Bezanya dulu mungkin saya tak begitu tahu cara menghadapinya melainkan telan Panadol je.

Rasa Sakit Senggugut Seolah-olah Seperti Kontraksi Ketika Hamil

hilangkan senggugut

Boleh dikatakan macam tulah rasanya.

Lepas dah alami sendiri rasa kontraksi bersalin ketika mengandungkan Rafiuddin Afiq & Auni Batrisyia, bagi saya sakit senggugut seperti pre-contraction.

Sekitar tahun 2000 lagi ketika berada di asrama Sekolah Menengah Sains Pokok Sena, Kedah, saya antara pelajar yang kerap merasa sakit senggugut tiap kali datang haid. Masa tu, memang tak tahu cara terbaik untuk hilangkan senggugut melainkan telan je Panadol Menstrual yang berwarna pink tu.

Kalau kena datang sakit senggugut masa Outing, setiap kali Outing saya terbaring tidur lepas telan Panadol Menstrual ni.

hilangkan senggugut
Ini dulu… bukan lagi sekarang… bila saya tahu ia tidak bagus untuk kesihatan jangka panjang saya..

Tapi apabila saya dapat tahu Panadol Menstrual juga adalah antara painkiller yg memberi kesan sampingan negatif dalam suatu jangka masa, saya dah mula berhenti bergantung pd ubat ini tiapkali senggugut dtg menyerang.

Tips Hilangkan Sakit Senggugut Yang Mudah

Ini adalah antara cara yang saya masih amalkan untuk hilangkan sakit senggugut tanpa perlu telan ubat tahan sakit.

  • Sibukkan diri dengan pelbagai aktiviti yang saya suka.
  • Banyakkan berjalan
  • Banyakkan minum air suam panas
  • Sapu minyak panas/ minyak angin Mestika ke ari-ari, sekitar perut & tapak kaki
  • Pakai stoking kaki walaupun berada dalam rumah (macam orang berpantang). Kat luar rumah memang saya dah wajibkan diri sendiri untuk pakai stoking kaki setiap hari.
  • Telan 2-4 biji OsteMatrix sehari

Oh ya jom lihat perkongsian video ini dulu

Masalah Senggugut Teruk Nak Patah Pinggang! Mak Aih, Nasib Dah OK from iReach HD on Vimeo.

hilangkan senggugut

Puan Ainul Malik juga seperti saya & juga Puan Maria, kami sangat selesa dgn peranan OsteMatrix dalam membantu menghilangkan senggugut. Persoalannya kat sini, kenapa OsteMatrix?

OsteMatrix Bukan Sekadar Kalsium

hilangkan senggugutTentang OsteMatrix..

  • 1 tablet mengandungi 250 mg kalsium, 100 mg vitamin D, 100 mg Magnesium & beberapa mineral surih yang lain.
  • Terdapat kajian yang menunjukkan pengambilan kalsium & Magnesium serentak dapat meringankan kesakitan yang dialami sewaktu kedatangan haid
  • Magnesium (Mg2+) membantu dalam sistem saraf, mengaktifkan enzim tubuh utk menghasilkan tenaga serta membantu dalam pengecutan saraf & otot.
  • Pengambilan kalsium yang cukup sebelum tidur dapat membantu memperbaiki masalah kebas-kebas, kekejangan & sakit sendi
  • OsteMatrix juga antara suplemen yang membantu dalam memperbaiki depresi, mood yang sering tak menentu, sakit kepala & juga mudah pitam.

Sebab tu saya suka sangat OsteMatrix. Ia antara suplemen yang wajib ada dalam tas tangan (hand bag) saya.

Macam Puan Maria dalam video tadi tambah B Complex juga. Tahu x, B Complex juga membantu hilangkan senggugut?

B Complex Bukan Sekadar Vitamin B Yang Lengkap

hilangkan senggugut

B Complex Shaklee tidak hanya mengandungi kesemua 8 vitamin B yang diperlukan setiap hari, malah khasiatnya juga meliputi:

  • Membantu melawan tekanan (stress). Biasalah, tiap kali datang senggugut biasanya wanita menghadapi PMS dengan mood yang tidak menentu.
  • Membantu meredakan senggugut.
  • Membantu meredakan keresahan

Jika anda ingin berubah kepada sesuatu yang lebih sihat & semulajadi, bermulalah dengan menghilangkan senggugut setiap bulan dengan suplemen. Ia adalah cara yang lebih semulajadi & terbaik kerana suplemen Shaklee adalah 100% semulajadi, selamat & berkesan!

Tanya kami jika anda hanya perlukan suplemen mengikut bajet kecil anda.

Hilangkan Senggugut & Konsultasi

019-7646021

produkvitaminsemulajadi@gmail.com

Izinkan kami membantu anda kerana kami adalah pengedar Shaklee Skudai yang bertauliah

COD diterima di seluruh Skudai, Johor Bahru, Permas Jaya, Senai & Kulaijaya

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge