Cara Mengatasi Masalah Jerawat & Parut Akibat Hormon Di Kalangan Ibu Hamil

Ketika hamil, ramai ibu yang mengalami masalah kulit berjerawat serta masalah-masalah kulit yang sangat tidak membuat kita selesa.

Dulu, masa hamilkan kak Auni, kulit saya kelihatan lebih gelap. Jerawat so far tak lah meriah. Alhamdulillah.

Cuma saya nak kongsi beberapa tips & cara bagaimana untuk mengatasi masalah jerawat berpunca dari hormon terutamanya di kalangan ibu hamil ni.

masalah jerawat

5 Tips & Cara Mengatasi Masalah Jerawat Di Kalangan Ibu-Ibu Hamil

Sebelum tu, bolehlah tonton video di bawah ni. Ada 5 tips khusus untuk menjaga kulit ibu sepanjang kehamilan.

Tips Atasi Masalah Jerawat 1: Cukup Minum Air Kosong

Air kosong wajib & penting untuk semua. Apatah lagi untuk ibu hamil.

Air penting untuk kulit menjalankan aktiviti perkumuhan dengan lancar.

Jika kurang minum air kosong, kemungkinan besar, banyak sisa & sel kulit mati tidak dapat dikumuhkan dengan baik.

Tips Atasi Masalah Jerawat 2: Banyakkan Ambil Buah-buahan & Sayuran

Seingat saya, saya sangatlah kurang mendapat masalah jerawat sepanjang hamilkan ketiga-tiga anak kami.

Saya sangat gemar makan sayur & buah terutama ketika hamilkan kak Auni. Setiap hari wajib cari buah potong tiapkali lunch hour ketika bekerja di dalam makmal dulu.

Tips Atasi Masalah Jerawat 3: Elakkan Pengambilan Gula & Makanan Manis Secara Berlebihan

Selain tak bagus untuk kesihatan ibu & bayi (risiko GDM), gula adalah antara musuh utama pada kulit wajah yang sihat.

Bakteria pada kulit sangat gemarkan gula.

Kurangkan pengambilan kuih muih/ biskut/kek/ minuman manis. Jika boleh elak, elakkanlah. Makanan & minuman tinggi gula hanya mengandungi kalori yang tidak berkhasiat untuk tubuh kita.

Dahlah kurang berkhasiat, buat kulit tak cantik pula 😆

Banyak lagi kudapan yang sedap boleh dinikmati. Antaranya buah-buahan segar seperti buah naga, buah jambu batu, buah strawberi, buah kiwi & macam-macam lagi 🙂

Tips Atasi Masalah Jerawat 4: Elakkan Guna Mekap Yang Tidak Berkualiti/ Murah

Kalau tak perlu, lebih baik tak bermekap saja.

Tapi, sekiranya menjadi keperluan untuk bermekap, sebagai contoh bekerja sebagai receptionist/ front desk, perlu berpenampilan menarik & bermekap, gunakanlah mekap yang diyakini selamat.

Dah banyak juga kan jenama mekap/ bedak muka yang jenis organik/ mesra kulit sekarang kan?

Biar mahal sedikit harganya, asalkan kulit muka tak rosak.

Tips Atasi Masalah Jerawat 5: Cuci Muka Dengan Pencuci Yang Berkualiti & Diyakini Selamat

Puan-puan semua dah semak, adakah pencuci muka yang diguna sekarang benar-benar bebas paraben & segala jenis kimia berbahaya?

Saya sarankan bertukarlah kepada skincare Youth. Youth Skincare disahkan & dijamin bebas lebih dari 1500 kimia berbahaya.

Testimoni Masalah Jerawat Ibu Hamil Semakin Baik Dengan Youth Skincare

masalah jerawat

 

Pengalaman Puan Aini Menggunakan Youth Skincare Untuk Mengatasi Masalah Jerawat Sepanjang Hamil

 

Gambar Sebelum Youth tu sebab hormon time mengandung.

Sangat teruk, penuh naik jerawat di muka. Dekat pipi dan dagu paling banyak. Mengandung anak yang ke empat. Sebelum ni tak pernah jadi kritikal macam tu.

Semua orang tegur “awat muka teruk sangat tu” haduishhh… tebal muka ku malu.

Sekarang Alhamdulillah, walaupun kadang terlupa pakai night cream sebab tertidur, kulit wajah maintain OK.

Tapi serum youth memang awesome sangat!

So lebih kurang sebulan pakai nampak hasilnye parut jerawat tu pudar sangat. Muka tak berminyak. Segar. Yang penting tanpa make up seurat pun😅

Nak tau tak Puan Aini guna skincare Youth yang mana?

Puan Aini guna fullset skincare dengan serum & radiance C+E atau lebih mudah dikenali sebagai Set Youth Intensive Treatment and Repair Set.

set penjagaan kulit wajah

Berminat nak tahu lebih lanjut atau nak dapatkan Set Youth Skincare ni? Hubungi saya di 019-7646021 atau terus klik melalui whatsapp link ini

pengedar Shaklee Skudai

 

Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

1 thought on “Cara Mengatasi Masalah Jerawat & Parut Akibat Hormon Di Kalangan Ibu Hamil”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge