Cara Tambah Berat Badan Dengan Sihat & Selamat Tanpa Perlu Jadi Gemuk

Biasanya ramai yang cari cara nak jadi kurus atau kurangkan berat badan.

Tapi jangan tak tahu ada jugak yang runsing bila badan terlalu ringan, tubuh yang kurus sampai orang kata macam tengah sakit dan kurang zat.

Dulu berat badan saya pernah tak cecah pun 45kg. Memang tak lepas untuk derma darah. Frust betul. Siap salahkan penimbang lagi.. hahaha :mrgreen:

Tapi setelah saya tahu cara tambah berat badan yang betul, memang lepas tu tak ada masalah lagi dengan BMI dan dengan yakinnya saya dah layak untuk derma darah.

Faktor Badan Sangat Kurus

Sebelum saya kupas lanjut sebarang petua menambahkan berat badan, jom kita kenalpasti dulu faktor badan yang sangat kurus dan berat tak mau naik-naik.

Antara faktor biasa kenapa badan kurus sangat:

  • Metabolisme badan yang sangat tinggi. Rasa macam dah makan banyak. Sepinggan penuh. Tapi masih kurus. Ini tandanya makanan anda makan sangat mudah & pantas ditukarkan menjadi tenaga

  • Kurang zat pemakanan tertentu. Kadang-kadang kita rasa kita dah cukup zat. Tapi kita kena tengok balik sepinggan lengkap kita. Mungkin ada zat pemakanan yang termusnah sewaktu penyediaannya. Biasanya untuk berat badan yang seimbang, kita perlu makan seperti yang disarankan dalam piramid makanan.

  • Anda memilih makan. Picky eater ni biasanya hanya makan apa yang dia nak. Ada kawan saya yang kurang berselera makan. Ada makanan dia tak berapa nak gemar makan. Apabila kita sangat memilih makan, secara tak langsung kita cenderung untuk kurang zat yang tertentu.

Saya Nak Berat Badan Bertambah Tapi Tak Nak Gemuk!

cara tambah berat badan

Kalau berat badan bertambah dengan jadi gemuk, itu maknanya anda bukan menambah isi, tapi anda hanya menambah lemak dalam badan anda.

Tak elok kan lemak berganda-ganda?

Ada sebab yang boleh membuatkan anda tiba-tiba mudah bertambah berat badan. Lihat faktor berikut.

Anda boleh jadi berat sebab gemuk jika:

  • Selera terhadap makanan ringan bertambah
  • Selera terhadap makanan segera bertambah
  • Selera terhadap makanan manis, berlemak & berminyak bertambah
  • Kurang minum air kosong dalam minuman harian
  • Sukar lawas buang air besar

 

Jadi, semak balik apa yang anda suka makan & minum.

Sebelum datangnya penyakit kardiovaskular (jantung) atau saluran darah tersumbat, lebih baik anda berubah.

Jadi saya nak kongsi cara tambah berat badan yang sihat dan sudah tentu selamat tanpa anda perlu jadi gemuk.

5 Cara Tambah Berat Badan Yang Sihat & Selamat

(1) Makan dengan kerap.

  • Pastikan mengambil hidangan berat, sepinggan lengkap 3 kali sehari. Besarkan saiz hidangan berbanding sebelumnya.
  • Ambil snek yang sihat 2-3 kali sehari di antara masa makan utama (sarapan/ makan tengah hari/ makan malam)

Contoh snek yang sihat:

Buah-buahan kering, potongan buah epal bersama mentega kacang, aneka kuaci & kekacang, mentega kacang, serbuk protein yang ditambah ke dalam kisaran buah dalam susu, susu tepung.

Resepi Pilihan Snek Yang Enak:

Fruit Milkshakes

Sangat mudah. Hanya perlu kisar 200 ml susu segar/ susu penuh krim sejuk bersama aneka buah segar kegemaran anda. Boleh cuba pisang/ strawberi/ kiwi/ buah naga.

Nak lazat lagi?

Tambah Meal Shakes yang berperisa french vanilla ini. Selain membekalkan 24 jenis mineral, zat & vitamin yang diperlukan tubuh kita, rasa harum meal shakes seperti ais krim vanilla dapat membuka selera yang tinggi

(2) Makan makanan yang mengandungi tinggi kalori & tinggi protein dari:

  • Telur, ikan, daging, sayur-sayuran, buah-buahan & susu
  • Suplemen yang mengandungi protein.

Contoh terbaik adalah Energizing Soy Protein & Mealshakes

(3) Pastikan tidur yang cukup

  • Tidur yang cukup & berkualiti adalah sekitar 6 – 8 jam sehari.

(4) Tambah kalori secara minum teh & kopi yang ditambah susu

  • Sebaiknya guna susu penuh krim atau susu segar saja ya. Elakkan guna susu pekat manis.

(5) Ambil suplemen khusus untuk tambah selera & berat badan secara sihat

Setakat hari ini, set tambah berat badan adalah antara set yang paling laris saya pasarkan.

Ada 2 pakej set tambah berat badan yang utama dari saranan kami:

Pakej 1: Meal Shakes

cara tambah berat badan
[Klik gambar untuk terus order guna kad debit/ kad kredit tanpa caj tambahan]

RM130.60 (S/M), RM141.20 (S/S) termasuk postage

Ini khusus untuk anda yang lebih gemarkan suplemen berbentuk minuman. Rasa Meal Shakes adalah seperti makan aiskrim vanila.

Lihat testimoni meal shakes yang telah bantu naikkan selera makan ibu & anaknya ini.

Setiap pembelian mealshakes akan saya sertakan resepi ringkas minuman & smoothies yang lazat menggunakan Meal Shakes.

Pakej 2: B Complex & Vitalea

tambah berat badan
[Klik gambar untuk terus order guna kad kredit/ kad debit tanpa caj tambahan]

Harga: RM160.60 (S/M), RM171.20 (S/S) termasuk postage

Set ini lebih sesuai untuk mereka yang lebih suka menelan pil & tidak rajin membancuh minuman. Set ini berbaloi untuk kegunaan sehingga 4 bulan.

Setiap pembelian mana-mana set tambah berat badan dari kami akan melayakkan anda:

  • Cara makan & jadual pengambilan suplemen yang betul
  • Aftersales service khusus
  • Pemantauan perkembangan kesihatan dari semasa ke semasa

Jangan lama-lama termenung fikirkan berat badan yang makin menyusut.

Meh hubungi saya segera di 019-7646021. Whatsapp/ telegram/ sms pun ok.

cara tambah berat badan

 



Banyak lagi tips & cara tambah berat badan yang akan saya kongsikan secara personal dengan anda!

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

18 thoughts on “Cara Tambah Berat Badan Dengan Sihat & Selamat Tanpa Perlu Jadi Gemuk”

  1. Pingback: 7 Tips Tambah Berat Badan Secara Sihat - ProVide Network

  2. Pingback: Testimoni Tambah Berat Badan Dengan Shaklee - ProVide Network

  3. Pingback: Pengedar Shaklee Skudai JB Senai & Kulaijaya Yang Berilmu & Pantas COD - ProVide Network

  4. Pingback: Pengedar Shaklee AEON Taman Universiti Yang Aktif & Dipercayai - ProVide Network

  5. Saya eyza…Umur saya 19…Berat saya 36kg…terlalu ringan berat badan saya…Apakah cara yang perlu saya ambil untuk tambahkan lagi berat badan saya?

  6. Haritu sekolah saya ada buat ujian thalasemia(tahbetultakeja) lepastu kena ambik darah bila dapat result tu saya dapat anemia (kurang zat besi) darah pun kurang lepastu tiap tiap bulan kena checkup. Sebelum nak checkup tiap tiap bulan tu mak saya beli vita lea tu alhamdulillah HB makin naik dah tak payah nak checkup

  7. mohd zulkhairie izhar

    slm saya khai..umur sya 20..berat saya 45kg.badan sya kecik n ringan..apakah cara yg perlu saya ambil untuk tmbah lagi berat badan saya?

Leave a Reply to ibu Uddin & Auni Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge