Kesihatan Ibu

Vitamin Ibu Mengandung Untuk Masalah Ibu GDM

Komplikasi GDM Di Kalangan Ibu Hamil GDM, gestational diabetes mellitus (kencing manis di kalangan ibu hamil) memberi beberapa risiko terhadap ibu & bayi yang dikandung. Antaranya adalah: paras gula yang tinggi kekal sehingga selepas melahirkan bayi terlebih besar kelahiran secara pembedahan risiko bayi sukar bernafas & lain-lain masalah kesihatan Alhamdulillah sepanjang 3 kali kehamilan beranak …

Vitamin Ibu Mengandung Untuk Masalah Ibu GDMRead More »

kejang kaki

5 Cara Atasi Kejang Kaki Berkesan Tanpa Kesan Sampingan

” Aduh.. sakitnya kaki.. aduh.. tak boleh gerak kaki nih.. rasa cramp..kejung..” – nangis Siti di tengah-tengah malam apabila tiba-tiba dia rasa kaki dia tak boleh nak digerakkan. Siti tengah pregnant anak pertama. Siapa pernah alami situasi macam ni? Simpul biawak/ kejang kaki orang kata. Tak semestinya dialami oleh wanita hamil je tau, sesiapa je …

5 Cara Atasi Kejang Kaki Berkesan Tanpa Kesan SampinganRead More »

tambah susu badan

Tips Tambah Susu Badan Ibu Berpuasa | Elak Susu Merudum & Dahaga Teruk

Setiap kali menjelang Ramadhan, bila baca cerita-cerita ibu menyusu yang sedang ada masalah susu merudum, memang mengingatkan sangat saat-saat saya menyusukan Auni, anak kami yang kedua. Menyusukan Auni adalah antara pengalaman yang sangat berharga sebab, Auni adalah antara anak yang paling tak suka direct feeding. Auni lebih gemar untuk menyusu guna botol. Flow susu dari …

Tips Tambah Susu Badan Ibu Berpuasa | Elak Susu Merudum & Dahaga TerukRead More »

tips ibu berpantang selepas bersalin

Ibu Meroyan Hampir Bunuh Diri | Tips Ibu Berpantang Selepas Bersalin

Kalau nak cerita bab meroyan, depression yang dialami ibu-ibu selepas bersalin ni, memang tak tercerita sebenarnya. Macam-macam perasaan akan keluar. Sedih, marah, geram & macam-macam amukan perasaan. Kalau tengok balik keratan akhbar, kes ibu bunuh diri, kes ibu bunuh anak (Allahu, naudzubillahi mindzalik), rasa tak sanggup nak teruskan baca lagi. Enough!!! Honestly said, sebagai ibu, …

Ibu Meroyan Hampir Bunuh Diri | Tips Ibu Berpantang Selepas BersalinRead More »

vitamin ibu mengandung Shaklee

Review Vitamin Ibu Mengandung Shaklee Untuk Masalah Hb Rendah

Kalau ditanya, vitamin apa yang sesuai untuk diambil ketika ibu hamil yang bermasalah hemoglobin rendah, saya akan jawab, pilih & ambillah vitamin ibu mengandung Shaklee. Ini berdasarkan pengalaman saya dan juga pengalaman ramai lagi ibu yang pernah ada masalah yang sama  🙂 Okay, jom kita tengok review ibu-ibu tentang vitamin ibu mengandung Shaklee yang mereka …

Review Vitamin Ibu Mengandung Shaklee Untuk Masalah Hb RendahRead More »

luka pembedahan

Luka Pembedahan Cepat Kering Selepas Bersalin: Ini Yang Ibu Lakukan

Saya sendiri belum pernah ada pengalaman bersalin secara pembedahan. Ketiga-tiga anak kami lahir secara normal. Namun, dari perkongsian rakan-rakan dan sedara mara yang pernah bersalin secara ceaser ni buatkan saya sendiri rasa ngilu. Luka dijahit selepas bersalin normal pun telah terasa nyeri, apatah lagi apabila perut dilapah sewaktu bersalin secara pembedahan. Walaupun ketika bersalin, pembedahan …

Luka Pembedahan Cepat Kering Selepas Bersalin: Ini Yang Ibu LakukanRead More »

Testimoni Masalah Sembelit : Mereka Gembira Kesannya Membahagiakan

Sebelum ni, saya ada kongsikan kisah & pengalaman saya dapat masalah sembelit sepanjang naik pangkat menjadi seorang ibu. Baca lagi kisah saya sembelit teruk masa berpantang selepas bersalin. Ni kisah saya sembelit ketika hamil. Kali ni, saya nak kongsi pula, beberapa testimoni masalah sembelit yang berkesan membahagiakan hidup mereka. Mungkin anda nak tahu apa yang …

Testimoni Masalah Sembelit : Mereka Gembira Kesannya MembahagiakanRead More »

sembelit ibu hamil

6 Tips Elak Sembelit Ibu Hamil Yang Memendekkan Masa Lama Di Tandas

Ada tak ibu hamil yang sedang bermasalah untuk buang air besar kat sini? Saya pun pernah dapat sembelit masa mengandung. Seingatnya masa anak sulong dulu. Letih la asyik kena menunggu lama dalam tandas. Lagi perit kalau najis sampai dah keras & perlu meneran lama.. huhu… kalah nak bersalin oooi! 😆 Faktor Sembelit Ibu Hamil Pernah …

6 Tips Elak Sembelit Ibu Hamil Yang Memendekkan Masa Lama Di TandasRead More »

cara mengatasi loya ibu hamil

Cara Mengatasi Loya Ibu Hamil – Morning Sickness Berjaya Di Hadapi Cara Ini

Saya teringat masa mengandungkan ketiga-tiga anak kami, memang saya akui tiap kali mengandung pun ada rasa loya & morning sickness tu dalam trimester pertama. Masa abg Din, 3 bulan pertama, saya tak lalu nak memasak. Bau-bauan dari minyak masak, ikan & yang kat dapur tu memang meloyakan. Pernah gak pening bila terbau gulai daging. Saya …

Cara Mengatasi Loya Ibu Hamil – Morning Sickness Berjaya Di Hadapi Cara IniRead More »

Testimoni kecutkan cyst tanpa pembedahan

Testimoni Kecutkan Cyst Tanpa Pembedahan. Ini Yang Ibu Hamil Ini Lakukan.

Bukan semua cyst dapat dibuang melalui pembedahan walau saiz cyst telah membesar lebih dari 5 cm. Ada faktor tertentu seperti risiko cyst pecah & ovari boleh berpusing boleh berlaku. Apatah lagi jika pesakit cyst sedang hamil pula. Itulah yang dialami oleh Puan Hanisah. Ikuti testimoni kecutkan cyst tanpa pembedahan yg berlaku pada Puan Hanisah ini. …

Testimoni Kecutkan Cyst Tanpa Pembedahan. Ini Yang Ibu Hamil Ini Lakukan.Read More »

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.