Kesihatan Ibu

naikkan Hb

Kisah Benar & Pengalaman Puan Azlinda Naikkan Hb Ketika Hamil Anak Kedua

Mengandung dan mempunyai paras Hb (hemoglobin) rendah seperti suatu trend pula. Tapi memang normal sekiranya paras Hb turun sedikit sekitar 9-10 camtu disebabkan faktor pemakanan ibu seawal hamil yang rata-rata nutrisinya tidak mencukupi buat ibu & anak. Cuma, bahaya boleh terjadi sekiranya masalah anemia ini dibiarkan berlarutan. Boleh mengakibatkan kecacatan pada bayi & kelahiran bayi …

Kisah Benar & Pengalaman Puan Azlinda Naikkan Hb Ketika Hamil Anak KeduaRead More »

set hamil Shaklee

Cerita Saya Amalkan Set Hamil Shaklee Sepanjang Hamilkan Lutfi

Ketika hamilkan anak sulong, saya konsisten vitamin 4 serangkai yang Klinik Kesihatan supply tu. Ada B Complex, Asid Folik, Ferrous Fumarate & Vitamin C 100mg. Masa tu, saya adalah suri rumah sepenuh masa. 4 tahun lepas tu, bekerja dalam lab, hamilkan si kakak, pun sama. Konsisten 4 vitamin serangkai ni. 3 tahun kemudiannya, saya pilih …

Cerita Saya Amalkan Set Hamil Shaklee Sepanjang Hamilkan LutfiRead More »

hb rendah semasa mengandung

6 Sebab Hb Rendah Semasa Mengandung Yang Ibu Hamil Patut Ikhtiar Elak

Perkara paling penting ibu-ibu kena buat ketika mengandung adalah jaga kesihatan diri sebaiknya. Sebab tu sebagai ibu hamil, kita wajib segera berjumpa doktor untuk buat temujanji pemeriksaan kesihatan secara berkala. Kalau di klinik kesihatan ibu & anak (KKIA) di seluruh negara, ada buku merah yang akan didaftarkan untuk ibu ini dipantau setiap risiko kehamilan termasuklah jika …

6 Sebab Hb Rendah Semasa Mengandung Yang Ibu Hamil Patut Ikhtiar ElakRead More »

vitamin untuk ibu mengandung

Vitamin Untuk Ibu Mengandung Trimester Pertama Ikhtiar Ibu & Bayi Sihat

“Tahniah.. awak hamil” Antara perkara penting sebaik saja puan disahkan hamil, segeralah berjumpa doktor & mendapatkan khidmat nasihat selanjutnya. Kemudian bersegeralah untuk mengambil vitamin untuk ibu mengandung kerana kedua-dua ibu & bayi sangat perlukan nutrisi yang cukup untuk perkembangan seterusnya Vitamin Untuk Ibu Mengandung: Ikhtiar Kurangkan Risiko Keguguran Di Awal Kehamilan 9 tahun yang lalu, …

Vitamin Untuk Ibu Mengandung Trimester Pertama Ikhtiar Ibu & Bayi SihatRead More »

luka bersalin cepat sembuh

Tips Luka Bersalin Cepat Sembuh Khas Buat Ibu Bersalin Normal & Pembedahan

Bersalin secara normal mahupun melalui pembedahan akan melalui fasa kesakitan yang amat sangat terutama pada bahagian luka yang dijahit. Saya sendiri tiada pengalaman bersalin secara pembedahan,ketiga-tiga anak kami lahir secara normal. Namun, pengalaman perit yang saya tak dapat lupa sampai sekarang adalah saat luka perineum dijahit hidup-hidup tanpa bius. Atas pengalaman lalu, saya nak kongsikan …

Tips Luka Bersalin Cepat Sembuh Khas Buat Ibu Bersalin Normal & PembedahanRead More »

5 Tips Hilangkan Rasa Sakit Bersalin Sampai Mudah Melahirkan

Alhamdulillah hari ni dh masuk hari ke 38 berpantang Pejam celik tinggal kurang seminggu je lg utk merdeka.. hooray..hahah.. pantang yg 100hr tu wajib diteruskan la  😆 Semalam terbuka topik saat ketika nk bersalin kt 1 group wsap ni. Ada yg share tips hilangkan rasa sakit bersalin. To me, bagus juga share pasal ni sbb …

5 Tips Hilangkan Rasa Sakit Bersalin Sampai Mudah MelahirkanRead More »

tanda bersalin

5 Tanda Bersalin Semakin Hampir: Ibu-Ibu Hamil Wajib Tahu

Saya belum banyak pengalaman tentang ni. Tapi, bolehlah nak share 2 pengalaman berbeza sepanjang melahirkan 2 anak kami. Ketika anak pertama, saya tak begitu memahami yang mana satu tanda bersalin yang sebetulnya. Akibat dari ini, saya ditahan wad selama 2 hari kerana jalan (bukaan rahim) belum buka walau 1 cm pun. Saya masih ingat, malam …

5 Tanda Bersalin Semakin Hampir: Ibu-Ibu Hamil Wajib TahuRead More »

makanan tinggi kalsium

Makanan Tinggi Kalsium Yang Ada Kat Dapur Yang Kita Mungkin Baru Tahu

Kita sedia maklum, pemakanan yang seimbang pada hari ini sangat membantu untuk kesihatan kita pada jangka masa yang panjang. Seperti kepentingan zat protein & karbohidrat dalam diet harian kita, kalsium adalah sejenis mineral yang turut penting untuk hidup lebih sihat. Sebelum kita bincang lebih detail makanan tinggi kalsium yang mana perlu kita ambil, eloklah kalau …

Makanan Tinggi Kalsium Yang Ada Kat Dapur Yang Kita Mungkin Baru TahuRead More »

cara atasi osteoporosis

Kenali Osteoporosis & Cara Atasi Osteoporosis Sebelum Terlambat

Pernah kan tengok 1 iklan susu jenama A kat TV tu? Alaaa yang pasal tulang meretak & badan jadi membongkok bila kekurangan kalsium.. Itulah dia pasal Osteoporosis. Korang mesti ambil tahu pasal Osteoporosis ni & cara atasi Osteoporosis tu supaya dari sekarang lagi dah boleh prepare apa-apa preventive action. Apa Itu Osteoporosis? Kalau korang nak …

Kenali Osteoporosis & Cara Atasi Osteoporosis Sebelum TerlambatRead More »

vivix shaklee

Promosi Shaklee April 2016: Grab Twinpack Vivix Sebelum Terlambat!

Bulan ni memang bulan yang happening! Eh actually setiap bulan pun promosi Shaklee sangat dinantikan  Tapi kali ni memang ohsem sebab ada 4 promo produk Shaklee  😉  Jom check it out! (1) Promosi Shaklee April: Twinpack Vivix Offer ni telah dilanjutkan sejak beberapa bulan yang lalu lagi dalam YES pack promotion. & please take note …

Promosi Shaklee April 2016: Grab Twinpack Vivix Sebelum Terlambat!Read More »

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.