Kesihatan Ibu

persiapan bersalin

Persiapan Bersalin: 4 Bekalan Ibu Bersalin Ke Hospital Yang Suami Perlu Tahu

Masih teringat-ingat lagi kenangan bergegas ke hospital seawal jam 3 pagi sewaktu ingin melahirkan anak kedua kami, Auni Batrisyia. Malam sebelum pagi kejadian, suami tidak berapa sihat, jadinya memang sepanjang mengalami kontraksi Braxton Hicks tu, saya cuba bersabar sambil mengira detik kontraksi. Bayangkan suamiku memecut laju dari Skudai sambil memotong kereta peronda polis untuk ke …

Persiapan Bersalin: 4 Bekalan Ibu Bersalin Ke Hospital Yang Suami Perlu TahuRead More »

tips ibu menyusu sambil berpuasa

Rahsia Kejayaan & Tips Ibu Menyusu Sambil Berpuasa Yang Anda Mesti Tahu

Situasi 1: (Ibu Menyusu Dalam Bulan Puasa) “Xpelah, buka puasa, nanti ganti… susu tengah merudum ni..” Situasi 2: (Ibu Hamil Dalam Bulan Puasa) “Laparnya rasa.. dahaga sangat rasa.. nak buka puasalah, nanti lepas dah habis berpantang baru ganti…” =================== Sebenarnya walau sedang hamil atau menyusukan bayi, ia bukanlah suatu penghalang sehinggakan ibu-ibuĀ terpaksa mengorbankan puasa mereka …

Rahsia Kejayaan & Tips Ibu Menyusu Sambil Berpuasa Yang Anda Mesti TahuRead More »

Vitamin Ibu Hamil Yang Membantu Ibu Kekal Sihat, Cergas & Kuat

Rata-rata apabila menginjak usia kehamilan trimester yang ke 3, ramai ibu hamil mengalami fasa mudah letih, semakin tidak bertenaga untuk melakukan rutin harian. Mana taknya, semakin menghampiri tarikh dijangka bersalin, sudah tentu tenaga yang lebih besar diperlukan untuk mengendong anak di dalam kandungan. Saya masih ingat ketika hamil anak lelaki (Rafiuddin Afiq), kesihatan lutut saya …

Vitamin Ibu Hamil Yang Membantu Ibu Kekal Sihat, Cergas & KuatRead More »

Tips Tambah Darah Semasa Hamil Bukan Sekadar Elak Nurse Bising

Heheh.. Saya rasa bukan saya sorang je kalau pergi check up ibu hamil kat klinik kerajaan (KK) risau kena bebel ngan nurse.. [Nurse mintak maaf ya..] šŸ˜† Tapi diorang bising bukan sekadar bising. Nurse bising sebab diorang prihatin akan kesihatan kita. Tanggungjawab diorang kan untuk pantau kesihatan kita. So, ikut jela nasihat yang baik-baik tu …

Tips Tambah Darah Semasa Hamil Bukan Sekadar Elak Nurse BisingRead More »

cara lawas buang air besar

Cara Lawas Buang Air Besar Tanpa Sakit Walau Baru Lepas Bersalin Normal

Entri ni khusus untuk ibu-ibu yang pernah ada pengalaman melahirkan anak secara normal & pernah mengalami jahitan selepas bersalin normal. Memang nyeri & ngilu sungguh nak buang air besar terutama bagi ibu-ibu yang mengalami koyak teruk hampir di bahagian punggung. Saya faham. Teruskan membaca, perkongsian ini antara cara lawas buang air besar berdasarkan pengalaman saya …

Cara Lawas Buang Air Besar Tanpa Sakit Walau Baru Lepas Bersalin NormalRead More »

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.