Tips Ibu Hamil

ubat angin

Ubat Angin Yang Selamat Untuk Perjalanan Jauh Supaya Tidak Muntah & Pening

Tiap kali pulang bercuti jauh ke kampung halaman kami masing-masing, biasanya akan mengambil masa yang lama kerana perjalanan yang panjang. Tiap kali itu jugalah biasanya saya memerlukan ubat angin kerana saya  mudah berasa pening & loya di dalam kereta. Perjalanan kami pulang ke kampung memakan masa sekitar 6 hingga 12 jam perjalanan bergantung pada destinasi. …

Ubat Angin Yang Selamat Untuk Perjalanan Jauh Supaya Tidak Muntah & PeningRead More »

cara mendidik anak pandai membaca

5 Cara Mendidik Anak Pandai Membaca: Mulakan Seawal Ibu Sedang Hamil

Saya terfikir nak kongsikan tips ini apabila teringat ada kenalan yang pernah suarakan masalah anak-anak sukar nak membaca walaupun dah menginjak masuk umur 4-5 tahun. Di tadika Rafiuddin juga, guru-guru ada maklumkan memang ada di kalangan rakan-rakannya yang sebaya pada tahun lepas agak perlahan dari segi pembacaan. Tak seperti rakan sekelasnya yang lain, pada usia …

5 Cara Mendidik Anak Pandai Membaca: Mulakan Seawal Ibu Sedang HamilRead More »

persiapan bersalin

Persiapan Bersalin: 4 Bekalan Ibu Bersalin Ke Hospital Yang Suami Perlu Tahu

Masih teringat-ingat lagi kenangan bergegas ke hospital seawal jam 3 pagi sewaktu ingin melahirkan anak kedua kami, Auni Batrisyia. Malam sebelum pagi kejadian, suami tidak berapa sihat, jadinya memang sepanjang mengalami kontraksi Braxton Hicks tu, saya cuba bersabar sambil mengira detik kontraksi. Bayangkan suamiku memecut laju dari Skudai sambil memotong kereta peronda polis untuk ke …

Persiapan Bersalin: 4 Bekalan Ibu Bersalin Ke Hospital Yang Suami Perlu TahuRead More »

tips ibu menyusu sambil berpuasa

Rahsia Kejayaan & Tips Ibu Menyusu Sambil Berpuasa Yang Anda Mesti Tahu

Situasi 1: (Ibu Menyusu Dalam Bulan Puasa) “Xpelah, buka puasa, nanti ganti… susu tengah merudum ni..” Situasi 2: (Ibu Hamil Dalam Bulan Puasa) “Laparnya rasa.. dahaga sangat rasa.. nak buka puasalah, nanti lepas dah habis berpantang baru ganti…” =================== Sebenarnya walau sedang hamil atau menyusukan bayi, ia bukanlah suatu penghalang sehinggakan ibu-ibu terpaksa mengorbankan puasa mereka …

Rahsia Kejayaan & Tips Ibu Menyusu Sambil Berpuasa Yang Anda Mesti TahuRead More »

Vitamin Ibu Hamil Yang Membantu Ibu Kekal Sihat, Cergas & Kuat

Rata-rata apabila menginjak usia kehamilan trimester yang ke 3, ramai ibu hamil mengalami fasa mudah letih, semakin tidak bertenaga untuk melakukan rutin harian. Mana taknya, semakin menghampiri tarikh dijangka bersalin, sudah tentu tenaga yang lebih besar diperlukan untuk mengendong anak di dalam kandungan. Saya masih ingat ketika hamil anak lelaki (Rafiuddin Afiq), kesihatan lutut saya …

Vitamin Ibu Hamil Yang Membantu Ibu Kekal Sihat, Cergas & KuatRead More »

Tips Tambah Darah Semasa Hamil Bukan Sekadar Elak Nurse Bising

Heheh.. Saya rasa bukan saya sorang je kalau pergi check up ibu hamil kat klinik kerajaan (KK) risau kena bebel ngan nurse.. [Nurse mintak maaf ya..] 😆 Tapi diorang bising bukan sekadar bising. Nurse bising sebab diorang prihatin akan kesihatan kita. Tanggungjawab diorang kan untuk pantau kesihatan kita. So, ikut jela nasihat yang baik-baik tu …

Tips Tambah Darah Semasa Hamil Bukan Sekadar Elak Nurse BisingRead More »

Doa Semasa Hamil Yang Diamalkan oleh Ibu Anak Cerdik & Solehah

Sebelum tu, nak tanya, anda gembira x hari ni? Jika tengah sedih-sedih, ada tips & rahsia untuk kita boleh sama-sama tersenyum & ceria walau mungkin kita sedang ada masalah. Cara Syukur Nikmat Agar Happy & Tenang Sokmo from iReach HD on Vimeo. Ok.. Dah boleh senyum? Alhamdulillah.. Berbalik pada cerita doa semasa hamil tadi.. Saya …

Doa Semasa Hamil Yang Diamalkan oleh Ibu Anak Cerdik & SolehahRead More »

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.