menu sahur

Idea Menu Sahur & Berbuka Puasa Sepanjang Ramadhan | Cergas Aktif Berpuasa

Pejam celik, pejam celik lagi, tak lama dah kita nak bertemu dengan Ramadhan. Ahlan wa sahlan ya Ramadhan. Kali ini, kita semua sama-sama bersedia berpuasa dalam kesederhanaan sepanjang menghadapi kawalan pergerakan. Semua dah habis ganti puasa kan?

Bagi yang dah biasa ganti puasa seawal bulan Syawal, memang dah tak ralat. Syaaban & Rejab jadi amalan puasa sunat.

Saya nak kongsi idea menu sahur & berbuka puasa untuk kita sekeluarga supaya kita sama-sama cergas aktif berpuasa. Puasa dengan produktif.

menu sahur

5 Idea Menu Sahur Yang Memberi Tenaga

Ok ni menu sahur dulu, k.

(1) Roti John Ungu

Nak buat roti John ni mudah. Nak jadikan dia lebih berkhasiat & lebih beri tenaga adalah dengan menggunakan roti Gardenia yang berwarna ungu tu.

Ini kerana index glisemik roti ungu adalah jauh lebih rendah berbanding roti serat perang biasa mahupun yang berwarna putih.

Inti roti John lebih mudah jika disediakan lebih awal (malam nya).

Resepi Roti John Homemade

(2) Bubur Oat Bersama Buah-Buahan

Yang ni pun mudah. Hanya perlu sediakan oat yang dimasak bukan oat yang segera tu ya. Oat yang segera dah mengandungi kurang serat yang sepatutnya.

Untuk kenyang lebih lama, pilihlah rolled oat atau oat yang jenis untuk dimasak. Boleh tambah buah-buah seperti blueberry, kiwi, strawberi atau sebarang buah-buahan yang anda suka.

(3) Nasi Bertenaga

Hihihi bukan tak boleh makan nasi masa sahur.

Hanya kena bijak pilih nasi yang dimasak dari sumber beras perang yang kaya fiber (serat). & gandingan lauk yang sesuai untuk beri tenaga adalah:

  • ikan/ ayam yang dibakar atau dimasak secara stim
  • sayur & buah-buahan yang melengkapi seperti pisang, brokoli, lobak merah

& pastikan ambillah secara portion suku-suku separuh.

Suku – nasi, suku – lauk, suku – sayur & buah-buahan.

(4) Protein Milkshakes

Ok yang ni edisi untuk anak-anak juga, yang mana mungkin picky eater & tak nak makan makanan yang perlu dikunyah.

Bahan resepinya:

  • Protein Mealshakes (rasa French Vanila)
  • Susu segar/ susu UHT/ susu tepung
  • Buahan-buahan seperti pisang/strawberi/ blueberry (optional)

Dalam Mealshakes sendiri dah mengandungi 18 jenis vitamin & mineral serta serat juga. Sangat sesuai untuk menyokong tumbesaran anak-anak.

(5) Protein Bersama Kurma

Ok nak lagi best?

Mestilah ambil protein ESP (Energizing Soy Protein) yang telah bertahun-tahun menjadi pilihan ramai orang untuk nikmati sahur yang ringkas & bertenaga. Selain mudah disediakan, ESP juga lebih mengennyangkan kerana kandungan index glisemik yang rendah (39)

Untuk berbuka puasa, pilihlah air Performance Drink (PD) kerana PD mengandungi elektrolit yang lengkap untuk menyokong penghidratan sel tubuh kita. PD ni macam elak kita terlebih haus la gitu.

Nak dapatkan mana-mana produk vitamin tadi pada harga ahli? Klik saja link di gambar ini.

pengedar Shaklee Skudai



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
Youtube Channel: Zaleha Awaluddin
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge