vitamin harian

Kenapa Makan Sayur & Buah Sahaja Tak Cukup Untuk Keperluan Vitamin Harian?

“Aku makan buah & sayur je. Cukup dah..Cukup dah vitamin harian aku..” – kata seorang kenalan.

Ramai juga yang berpendapat begini, namun, saya sendiri tak bersetuju. Kurang bersetuju jika kita katakan ambil buah & sayur sahaja dah cukup untuk keperluan vitamin harian yang kita perlukan.

Kenapa?

Okay, saya share lanjut.

3 Sebab Utama Sayur & Buah Pada Hari Ini Tak Cukup Bekalkan Vitamin Harian Yang Kita Perlu

vitamin harian

Saya tertarik dengan post di FB Dr Mizam Baha ni.

vitamin harian

Rajah Menunjukkan jumlah calcium, magnesium dan zat besi dalam 4 jenis sayuran. Betapa jauh beza pada tahun 1914 sehinggalah pada tahun 2018.

Terlalu jauh

Sama ada kita pilih yang organic/ tanam sendiri @

pilih sayur yang kita tahu penanamnya @

kita ambil extra suplemen.

Buatlah pilihan sendiri. Point penting adalah, buat yang masih tak nampak, kualiti mineral dalam tanah telah menurun. Boleh faham kan? Keadaan ini adalah REAL.

Benar-benar kejadian. Bukan cobaan.

(1) Kualiti Nutrisi Tumbuhan Semakin Merosot

Bahasa mudahnya adalah, sejajar dengan peningkatan tahun, kualiti nutrisi /vitamin & mineral dalam sayur-sayuran semakin berkurangan, paling drastik adalah bermula pada tahun 1992.

(2) Teknologi GMO – Genetic Modification Organism

Samada kita sedar atau tak, banyak sangat dah teknologi ubahsuai genetik ni berlaku di sekeliling kita. Contoh paling mudah adalah SEEDLESS fruit.

Harga buah-buahan yang takde biji ni boleh cecah harga yang murah tak masuk akal juga tau.

Contohnya, saya pernah pergi ke pasar malam, ada peniaga yang menjual buah anggur tanpa bijik ni pada harga RM6 saja sepeket (biasanya dalam harga belas-belas lah dengan timbangan yang sama dilihat di supermarket).

Bila ditanya, dari mana anggur ni, katanya dari Thailand. Fuh, lagilah buat saya memang tak beli.

Bukan saya boikot buah-buah dari sana, saya makan juga buah-buah yang familiar dari sana contohnya mangga lemak, jambu air madu. Cuma untuk certain buah yang kita biasa nampak di tempat lain mahal (tempat asalnya) tiba-tiba murah di Thailand, jadi saya agak ragu-ragu akan kaedah penanamannya.

(3) Faktor Stress Persekitaran

Ni antara sebab utama kenapa tak boleh bergantung pada buah & sayur je untuk dapatkan keperluan vitamin harian itu.

Hari ini, stress kita, dah berganda jika dibandingkan stress orang zaman dulu.

Banyak sebab stress berlaku. Antaranya:

  • nilai duit pada hari ini
  • kecanggihan teknologi meningkatkan radiasi dalam badan
  • bebanan kerja

& mungkin banyak lagi faktor. Sehingga kan statistik kadar depression semakin meningkat dari tahun ke tahun. Betapa ramai orang yang hidup dalam tertekan & depressed untuk survive pada hari ini, kita boleh tengok dengan kadar jenayah juga.

masalah kemurungan

Orang yang tak cukup makan vitamin, dia tak boleh berfikiran positif.

Tak boleh bertolak ansur dengan situasi yang di luar jangkaan, tak boleh bertenang, mudah nak marah, mudah meroyan, kat media social, dialah yang juara menulis & komen tentang orang lain.

So, jomlah kita, check sama-sama. Walau rasa dah cukup makan sayur & buah, silalah ambil suplemen juga, atas sebab-sebab yang saya nyatakan tadi. Nak tanya banyak tentang suplemen? Khususnya Shaklee?

Feel free untuk contact saya di 019-7646021 atau klik link wasap di bawah.

pengedar Shaklee Skudai

 



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge