akibat makan shaklee

Kesan & Akibat Makan Shaklee Selama 4 Tahun Seorang Warga Emas

Pernah tak kita terfikir, apa kesan & akibat seseorang warga emas yang makan suplemen/ vitamin secara konsisten?

Secara kasarnya, pernah tak pantau? Ok, saya tak sure apa kesan vitamin cap lain.  Yang saya nak kongsi ni kesan & akibat makan vitamin Shaklee di kalangan warga emas.

Akibat Makan Shaklee | Kesihatan Makin Baik?

Banyak faktor sebenarnya yang mempengaruhi tahap kesihatan kita terutama mak ayah kita lah. Antaranya adalah

  • cara pemakanan
  • tabiat / rutin aktiviti harian
  • cara / gaya pemikiran & emosi

Akibat Makan Shaklee Selama 4 Tahun, Inilah Mak Saya – Puan Farha

akibat makan shaklee

Ni kisah mak kepada Puan Farha. Beliau memang konsisten bekalkan vitamin Shaklee untuk mak beliau sejak 2014. Mak nya sekarang dah umur 66 tahun (2018).

2 vitamin yang sentiasa jadi bekalan wajib ibunya:

“Side effectnya? Allahu, banyak sangat.

Di kala mak sekarang 66 tahun:

  • mak solat terawikh 20 rakaat pon berdiri (dulu pernah juga start sambil duduk dah)
  • mak suka shopping sendiri (dulu jalan dah terdengkot-dengkot dah)
  • mak punya bacaan gula sangat stabil, bawah 5 sentiasa.
  • mak punya tekanan darah tinggi pun normal.
  • mak tak pernah terlepas temujanji pemeriksaan ke klinik kesihatan.

Kawan-kawan mak kata “kenapa kak Ram tak berubah langsung!!” “Kenapa kak Ram ketok nom waie” 😂

Dengan side effect yang macam ni, mak sangat laaaaa happy…” – Puan Farha

Akibat Makan Shaklee | Tahap Kesihatan Warga Emas Sangat Baik

akibat makan shaklee

Alhamdulillah, mak & ayah serta ibu mertua saya sendiri pun antara yang saya keep on pastikan vitamin Shaklee diorang sentiasa ada tiap bulan.

Sebelum pengambilan vitamin Shaklee lagi, mak & ayah saya memang ada rutin pemeriksaan dengan doktor masing-masing. Ada mengambil ubat-ubatan tertentu.

Mak (lahir tahun 1952) – ada sedikit kencing manis, darah tinggi & bipolar disorder (basically sejarah sejak zaman mudanya)

Ayah (lahir tahun 1947) – ada sedikit masalah gout & darah tinggi. Pernah operate laser akibat batu karang yang develop sejak zaman kerja sebagai pemandu truck polis hutan.

Saya tak nafikan, rutin pemakanan mak & ayah ada ketika memang tak lari dari makanan enak yang diorang suka. Secara keturunan, keluarga mak memang ada masalah tekanan darah tinggi.

Alhamdulillah diorang pun makan secara bersederhana. Rajin bersenam, berkebun sekeliling rumah & ada kala naik ke kebun durian.

Mak & ayah juga rajin mengikuti trip-trip ke luar negeri & negara yang dianjurkan oleh penduduk sekampung.

Vitamin Shaklee Mak, Ayah & Ibu Mertua Saya

Mak saya penggemar Alfalfa Complex Shaklee sejak 2015 jika tak salah. Selain Alfalfa, mak juga konsisten Sustained Release Vitamin C. Juga sambil-sambil amalkan ESP.

Kata mak, Alfalfa tu best untuk dia sebab mudah & lawaskan pembuangan tiap hari selain effect keintiman wanita  :-).

Vitamin C untuk tingkatkan imun mak supaya tak perlu bergantung pada ubat tahan sakit seperti Panadol/ paracethamol tiap kali ada yang nak demam/ sedang demam.

Ayah saya pemakan tegar Omega Guard sejak 2015 lagi. Saya pernah kongsikan kisah ayah yang ada gout sebelum ni. Alhamdulillah ayah juga jarang dah sakit kaki/ bengkak sendi & di umur awal 70-an ini ayah masih seronok berjalan-jalan.

Ibu mertua saya?

Beliau muda setahun saja dari ayah saya (lahir tahun 1948). Seorang ibu yang sangat cekal & kuat terutama sejak arwah ayah mertua sakit akibat diabetes. Kalau tengok fizikal, kita macam tak percaya beliau dah nak masuk umur 70 tahun.

Ada ketika yang tak dapat dielakkan, beliau masih mampu drive sendiri (auto & manual).

Antara vitamin Shaklee untuk ibu:

Alhamdulillah, semua ni bantu support kesihatan beliau di samping jaga pemakanan & rehat yang secukupnya. Ibu seorang yang memang jaga portion makan daily & ada masa cheat day jugalah.. hehe (ni normal untuk sesiapa saja kan?)

Ketiga-tiga mereka pernah ambil Vivix juga. So far, Alhamdulillah semuanya baik-baik sahaja.

akibat makan shaklee
dari kiri: ayah saya, adik bawah saya, adik bongsu saya, mak saya, sepupu saya, saya. belakang: adik ipar saya (suami adik bawah saya)

Makan Shaklee bukan bermakna tiket besar untuk tak jaga makan, tak bersenam & tak ikut rutin pemeriksaan doktor. Nope.

Semua ni berkaitan.

Vitamin/ suplemen membantu mencukupkan nutrisi yang badan kita sebenarnya sangat perlukan pada zaman sekarang di saat kita sedang sihat mahupun sedang diUji sakit.

Kalau yang duduk di kampung pun boleh tak sihat, orang yang tinggal di kawasan bandar-bandar apatah lah lagi sangat berisiko untuk dapat sakit atas faktor bebanan kerja/ persekitaran & stress harian.

Usahakan beri vitamin yang semulajadi & berkualiti seperti vitamin Shaklee untuk orang tua kita selagi kita masih berpeluang berbakti buat kedua-duanya di usia mereka yang masih ada.

pengedar Shaklee Skudai

 

Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge