Manfaat ESP : Kenapa Perlu Ambil ESP? X Cukup Ke Makan Ikan Makan Kurma Je?

Tiba-tiba ramai orang persoalkan, kenapa lah nak kena ambil suplemen bagai.. tak cukup ke makan makanan real food nowadays..?

Bagus soalan tu. Boleh baca lanjut kat sini manfaat suplemen

By the way, mungkin ada yang nak tahu apa manfaat ESP (Energizing Soy Protein) sampai kalau makan ikan ke makan kurma ke still ESP bagus untuk diambil.

7 Manfaat ESP Sebagai Makanan Tambahan

Sebelum lebih lanjut, saya tekankan di sini ESP hanyalah suplemen iaitu makanan tambahan. Keperluan pengambilan ESP tidak sama sekali menggantikan keperluan makan makanan utama.

Kita still kena makan nasi, makan ikan, ambil kurma, makan sayur, makan buah. Tapi, mesti nak tahu apa ESP punya kebaikan kan?

(1) ESP Adalah Protein Lengkap Dengan Semua 9 Asid Amino Perlu

Walaupun kita dapat semua 9 jenis asid amino perlu apabila makan ikan/makan daging atau makan ayam, namun,

kita tak dapat makan banyak sebab haiwan juga sumber kepada lemak yang tidak perlu serta kurang serat larut & karbohidrat yang kita perlukan berbanding tumbuh-tumbuhan.

Soya adalah antara contoh protein tumbuhan yang lengkap dengan semua 9 asid amino penting & bebas masalah kolesterol serta lemak yang tidak perlu.

manfaat ESP

(2) ESP Bagus Untuk Kenyang Lama Kerana Rendah Index Glisemik

Index glisemik 55 ke bawah dikira rendah GI.

Index glisemik bagi ESP adalah 39.

Lagi rendah index glisemik, lagi bagus untuk manfaat keperluan gula dalam darah yang lebih lama pada kadar yang paling optimum. Gula (glucose) dilepaskan secara lebih perlahan ke dalam darah.

manfaat ESP

manfaat ESP

Sebab tu ESP adalah antara vitamin yang ada dalam Set Berpuasa Shaklee

manfaat ESP

Ada orang tak mampu bersahur makan nasi di awal pagi. Sebab tu ESP antara yang membantu ketika bersahur.

Tapi, saya suka ambil ESP ketika berbuka puasa. Perut rasa lebih lega & tidak pedih atau sebu sebab ESP adalah antara lapik perut yang baik ketika berbuka puasa.

 

(3) ESP Sesuai Untuk Pesakit Diabetes

Ada 2 faktor utama kenapa ESP bagus untuk pesakit diabetes

  • ESP low GI (39)
  • ESP ada asid amino arginine (membantu dalam sensitiviti ke atas insulin)

manfaat ESP

Pesakit diabetes boleh minum ESP untuk kawalan gula dalam darah serta boleh diambil sebagai sarapan untuk alas perut di awal pagi.

Malah, ramai ibu hamil yang ada masalah GDM (kencing manis di kalangan ibu hamil) juga berjaya mengawal paras gula dalam darah mereka dengan konsisten pengambilan ESP & mengawal pemakanan.

manfaat ESP

(4) ESP Bagus Untuk Kecantikan – Sihatkan Kulit, Kuku, Rambut

Ramai yang dah dapat manfaat ESP untuk kecantikan ni.

Oleh kerana ESP boleh supply semua asid amino perlu, ia membantu untuk pertumbuhan sel-sel sihat yang baru.

Kalau nak kuku, rambut, kulit yang sihat & cantik, amalkanlah ESP secara konsisten.

manfaat ESP

manfaat ESP

manfaat ESP

(5) ESP Menyokong Keperluan Penyusuan Susu Ibu Sebagai Milk Booster

Untuk penghasilan susu ibu, antara komponen nutrisi yang perlu adalah kalsium dan protein.

ESP mempunyai kedua-duanya.

Setiap sajian ESP (3 sudu besar @ 28 gm) memberikan:

  • 14 gm protein
  • 500 mg kalsium

Sebab tu ibu-ibu yang mengambil ESP untuk milk booster rata-rata beri feedback susu badan lebih meriah berbanding biasa.

manfaat ESP

Namun, harus diingat, faktor lain seperti kekerapan penyusuan/ perahan, mood & stress yang seimbang juga mempengaruhi penghasilan susu ibu.

(6) ESP Bantu Perbaiki Masalah Gastrik

ESP adalah bersifat alkali di dalam perut.

Sebab tu ia membantu pesakit gastrik alas perut di awal pagi dan bantu mereka berpuasa penuh juga.

manfaat ESP

(7) ESP Buat Lebih Bertenaga

Dah nama pun Energizing Soy Protein. 😆

Dah sah-sah memang boleh beri tenaga. Tapi ESP takde caffein macam minuman bertenaga yang lain-lain tu tau!

Protein yang lengkap membantu tubuh  bertenaga.

manfaat ESP

Banyak kan manfaat ESP untuk makanan tambahan kita? Jika berminat nak dapatkan ESP, boleh hubungi 019-7646021 atau terus klik di bawah untuk wasap saya  🙂

 

Rujukan:

  1. Nutrition for life, Lisa Hark & Dr Darwin Deen, 2005, Dorling Kindersley
  2. http://www.glycemicindex.com/about.php



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

ibu Uddin & Auni

-Live in a simple life -Biar kita yang menentukan kehidupan yang kita inginkan, bukan masalah yang menentukan bagaimana kita harus hidup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.