Multivitamin Untuk Kanak-kanak Yang Sedap Dikunyah Buat Anak Sihat & Cergas

 

Sebelum ni, anak-anak saya kalau disuap sirap multivitamin pasti diorang tutup mulut rapat-rapat.

 

Tapi sejak baru beli multivitamin untuk kanak-kanak jenis boleh dikunyah ni, diorang rebut mintak nak lagi sebiji.

Sedap katanya. Rasa anggur manis-manis masam sikit je.

multivitamin untuk kanak-kanak

Nak tahu apa khasiatnya? Teruskan membaca.

Vitalea For Children

multivitamin untuk kanak-kanak

Multivitamin untuk kanak-kanak dari Shaklee ni dirumuskan khusus buat kanak-kanak berumur 4 hingga 12 tahun.

Yang bestnya lagi, ada xylitol sebagai bahan pemanis semulajadi dalam multivitamin untuk kanak-kanak ni. Xylitol tidak menyebabkan berlakunya kaviti pada gigi.

Rafiuddin Afiq, anak saya yang berumur 5 tahun lebih ni memang saya nak dia ambik multivitamin sebagai persediaan nak kembali ke tadika 11 Januari nanti.

Perbezaan Vitalea For Children Antara Yang Lama Dengan yang Baru

Dulu memang Shaklee ada keluarkan Vitalea For Children.

Seingat saya dah dekat 2 atau 3 tahun jugak dah takde. Masa tu saya belum sempat pun kenal lagi dengan produk Shaklee ni, Tapi ada sedikit info yang dapat saya cari.

Ada banyak perbezaan antara vitalea for children yang lama dengan yang baru.

Apa beza yang lama dengan yang baru?

multivitamin untuk kanak-kanak

Berdasarkan fakta nutrisi yang ada pada botol, banyak nutrisi yang kini dipertingkatkan & ada nutrisi tertentu dikaji semula mengikut serapan yang terbaik jika dibandingkan dengan vitalea for children yang lama.

Kuantiti berdasarkan pada 1 tablet.

RDA (Recommended Daily Allowance) di sini,  saya rujuk pada Complete Idiot’s Guide To Vitamins & Minerals yang ditulis oleh Dr. Alan H. Pressman et al. (1997).

NutrisiKuantiti (Baru)Kuantiti (Lama)RDA
Vitamin A 1250 IU 1000 IU 2500 – 3500 IU
Vitamin C 30 mg30 mg 45 – 50 mg
Vitamin D200 IU 200 IU 200 IU
Vitamin E 15 IU5.25 IU 9 – 10.5 IU
Thiamin (B1) 0.75 mg 0.525 mg0.9 – 1.0 mg
 Riboflavin (B2) 0.85 mg 0.6 mg 1.1 – 1.2 mg
 Niacinamide (B3) 7.5 mg 7 mg 12 – 13 mg
 Vitamin B61 mg 0.8 mg 1.1 – 1.4 mg
Folate0.2 mg0.16 mg 0.075 – 0.1 mg
Vitamin B123 mcg1.5 mcg 1-1.4 mcg
Biotin150 mcg53 mcg25 – 30 mcg
Pantothenic Acid5 mg2 mg 3 – 5 mg
Calcium100 mg65 mg 800 – 1200 mg
Iron3 mg5.4 mg 10 mg
Iodine37.5 mcg7.5 mcg 90 – 120 mcg
Magnesium20 mg30 mg 130 – 240 mg
Zinc2.5 mg0.75 mg 10 mg
Copper0.25 mg0.1 mg1 – 2 mg

Apa fungsi vitamin & mineral ini?

Mesti ada ibu-ibu & ayah-ayah kat sini yang nak tau kan, apa fungsi & faedah semua vitamin & mineral ni untuk anak-anak kita?

Semua info di bawah ni saya rujuk pada buku Complete Idiot’s Guide To Vitamins & Minerals yang ditulis oleh Dr. Alan H. Pressman et al. (1997).

(1) Vitamin A

multivitamin untuk kanak-kanak

  • Paling popular, vitamin A baik untuk mata yang sihat.
  • Bagus untuk mengelak serangan jangkitan.

Elok sangatlah bagi pada anak-anak kita.

Macam kami suami isteri memang pakai kaca mata. Jadi lagi awal anak-anak dapat vitamin A yang cukup, lagi bagus mata diorang bebas dari masalah rabun mata.

Tak lama lagi Rafiuddin dah nak masuk tadika.

Bagi dia multivitamin ni antara usaha kami sebagai perlindungan elak jangkitan sebarang sakit ketika dia duduk ramai-ramai sepanjang day care kat sana.

(2) Vitamin C

multivitamin untuk kanak-kanak

  • Membantu dalam penyerapan asid folik & iron
  • Popular sebagai anti-oksidan yang menentang radikal bebas, antara penyebab kerosakan sel dalam badan
  • Menyokong sistem imun.

Dalam erti kata lain, kalau kurang vitamin C dalam badan, anak-anak kita mudah untuk jatuh sakit.

(3) Vitamin D

  • Bantu dalam kesihatan tulang & sistem imun
  • Bantu penyerapan kalsium dalam tubuh badan kita

(4) Vitamin E

 

  • Antioksidan yang hebat
  • Bantu meningkatkan kesihatan hati & elak serangan kanser

(5) Thiamin

  • Juga dikenal sebagai vitamin B1
  • Bantu sel saraf & mental (memori) berfungsi dengan baik. Baguslah untuk bantu anak-anak yang sedang banyak belajar & menghafal.
  • Bantu makanan yang kita makan ditukar kepada tenaga. Jadi anak-anak tidak mudah letih sepanjang pembelajaran dalam kelas.

(6) Riboflavin

 

  • Adalah vitamin B2
  • Juga bantu tukarkan makanan kepada tenaga
  • Berperanan besar dalam perkembangan tumbesaran tubuh badan yang normal
  • Bantu hasilkan hormon dalam badan

(7) Niacinamide

saja letak gambar generator.. hihihi
  • Nama lain adalah vitamin B3
  • Berperanan besar dalam proses tukarkan makanan kepada tenaga, hasilkan hormon & dalam proses detoksifikasi

(8) Vitamin B6

  • Nama lain adalah pyridoxine
  • Peranan besar dalam menghasilkan enzim & keperluan asid amino-protein dalam badan

(9) Folate

  • Asid folik atau vitamin B9
  • Bantu pertumbuhan sel dalam badan
  • Bantu dalam proses mengawal mood, selera makan & tidur yang lena

(10) Vitamin B12

  • Nama lainnya adalah Cobalamin
  • Bantu tukarkan protein, karbohidrat dan lemak dalam makanan kepada tenaga
  • Bantu melindungi sel saraf & sel darah merah yang sihat

(11)Biotin

  • Ia adalah  vitamin B7
  • Selain saling melengkapi dalam fungsi komponen vitamin B yang lain, Biotin adalah baik untuk pertumbuhan rambut yang sihat.

Sesapa yang ambik makanan yang rendah kalori biasanya akan mengalami kekurangan biotin. Akibatnya, rambutnya akan mudah gugur.

(12) Pantothenic Acid

  • Ia adalah vitamin B5
  • Sama-sama membantu dalam penukaran lemak, karbohidrat & protein dalam makanan kepada tenaga
  • Juga bantu dalam penghasilan hormon & sel darah merah

(13) Calcium

 

  • Mineral yang paling banyak terkumpul dalam badan (tulang – 98 %, gigi – 1 % & darah – 1 %)
  • Bagus untuk bantu elak kanser kolon (kanser usus besar)

Sudah tentu anak-anak yang sedang membesar sangat perlukan kalsium dalam tumbesaran mereka!

(14) Iron

  • Adalah zat besi
  • Penting dalam pengangkutan oksigen dalam darah
  • Kekurangan zat besi boleh membawa kepada perkembangan mental yang lembap. Sukar untuk faham dalam pembelajaran dalam kelas.

Kalau nampak anak-anak susah nak faham apa yang diajar dalam kelas (kena rujuk cikgu diorang), elok sangatlah pastikan anak kita ni cukup zat besi ni atau tak?

(15) Iodine

  • Penting dalam  penghasilan hormon tiroid
  • Peranan hormon tiroid ni banyak – termasuklah dalam tumbesaran badan, penghasilan sel, fungsi saraf & bagaimana sel menggunakan oksigen untuk bertindak balas

(16) Magnesium

  • Bantu dalam penghasilan tenaga dalam tubuh badan
  • Bantu dalam penghasilan enzim & penghubung antara sistem saraf
  • Bantu merehatkan otot & mengekalkan kesihatan tulang & gigi.
  • Sangat membantu mengurangkan simptom asma kerana fungsinya dalam merehatkan otot dalam badan.

Anak-anak yang tengah ada gigi susu tu memang elok sangatla perlukan zat magnesium ni sebelum nak ada gigi kekal.

(17) Zinc

  • Penting dalam sistem pertahanan badan
  • Popular dalam menyembuhkan luka dengan cepat
  • Bagus untuk memperbaiki daya ingatan

(18) Copper

  • Bantu dalam mengekalkan sel darah merah yang sihat
  • Bantu dalam penghasilan enzim yg diperlukan dalam mengekalkan salur darah yang sihat
  • Saling memerlukan bersama Zinc untuk manfaat kesihatan dalam nisbah 1: 10 (cth: Copper- 0.25 mg, Zinc – 2.5 mg)

Banyak kan manfaat dalam sebijik multivitamin untuk kanak-kanak ni?

Pasti bagus untuk kurangkan kekerapan anda yang biasanya terpaksa ambik cuti untuk jaga anak yang sakit.

Ni testimoni vitalea kids batch lama.

Yang lama pun dah bagi kesan sistem imun yang baik. Apa lagi lah kan dengan vitalea untuk kanak-kanak yang telah diperkaya dengan lebih khasiat ni.

Nak dapatkan 1 untuk anak anda?

Klik terus pada gambar di bawah untuk order pantas guna kad kredit atau kad debit tanpa caj tambahan.

multivitamin untuk kanak-kanak
Harga: RM121 (S/M), RM131 (S/S) termasuk postage

Hubungi saya di 019-7646021 segera untuk kesihatan anak yang anda sayangi!

Dapatkan produk Shaklee beserta tip top consultation after sales dari saya kerana saya adalah pengedar Shaklee Skudai yang bertauliah

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge