pengalaman pertama

Pengalaman Pertama Buat Bisnes Online Dari Rumah

Alhamdulillah diberi kesempatan & idea dari Allah untuk catat dalam blog ni lagi hari ni.

Oh, sebelum tu, bagi yang pertama kali singgah baca kat blog providenetwork.com ni mesti nak gak tahu, siapa lah saya ni…kan?

Saya, Puan Zaleha, ibu kepada sepasang cahaya mata (6 & 2 tahun). Saya sekarang dah fully work at home mom sejak Mei 2013 lagi. Alhamdulillah.

 

Sebelum saya nak kongsi lebih lanjut tentang pengalaman pertama saya buat bisnes online dari rumah ni, nak bagitu saya dulu pun pernah bekerja makan gaji.

Dulu….Menjual Bukan Kebiasaan Saya

Hihi.. saya start bisnes pun dari zero juga tau!

Ketika bujang dulu lepas grad, saya adalah jurutera kualiti kat sebuah syarikat industri peralatan elektronik di Senai, Johor. Then, pernah gak ada pengalaman jd baby sitter anak kawan-kawan sepanjang lepas resign jadi engineer tu. Lepas tu ada juga pengalaman sket kerja dalam makmal penyelidikan buat kerja-kerja admin (surat menyurat/ kewangan & yang seumpama dengannya…)

So memang bukanlah background bisnes kan.

Ambik degree pun bidangnya Sains.

& saya ni pemalu orangnya serta tak berapa reti nak promote sana promote sini secara FACE to FACE…

Pengalaman Pertama Buat Bisnes Secara Online Terus Dari Rumah

Atas faktor tadi jugalah (malu nk face to face & x reti promote) saya mencuba dalam bisnes online ni.

& bisnes pertama saya secara atas talian adalah bisnes Shaklee! Itupun sebabnya saya tertarik dengan produk Shaklee Set Penyusuan ni.

Bayangkan, saya dah beli hampir RM1000 suplemen khusus untuk menyusukan Auni ketika itu, barulah lepas tu saya mula tertarik nak jual sendiri.

Atas dorongan upline & group yang sangat supportive, saya kini menjual vitamin & produk Shaklee melalui medium blog, FB & instagram.

Bisnes Dengan Blog: Mula Dengan Blogspot

Paling mula sekali adalah medium blog la.

Actually, seumur hidup saya, melalui bisnes Shaklee ni la saya baru berjinak-jinak nak ada blog & tulis blog.

Saya bermula dengan join kelas blog yang dikelola oleh Puan Zaila Mohamad melalui super upline saya Puan Nurazlina Noh yang sedia terkenal dengan blog mysuperkids.net & vitamin semulajadi ni.

Inilah dia blog zalehaabdulsalam.blogspot.my air tangan pertama saya pada awal permulaan buat bisnes online

Kalau baca balik blog di atas ni, nak gelak pun ada… hahhaa.. sangatlah tak pro nye.. kaku pun ada.

Bisnes Dengan Blog: Upgrade ke WordPress

Dengan pemantauan & follow up yang rapi oleh upline saya, Puan Farha Maskuriy yang sedia femes dengan blog besar beliau ibucergas.com ini tak jemu-jemu mengajar saya untuk beralih ke platform wordpress pula.

Kelebihannya?

Blog wordpress ni lebih banyak teknikal untuk blog menjual.

WordPress pertama saya adalah zaleha.produkvitamin.com

Blom domain sendiri lagi!

Bisnes Dengan Blog: Upgrade WordPress Dengan Domain Sendiri

Siapa sangka, saya yang tak pernah ada blog & dulunya pernah kutuk orang yang ada blog, sekarang telah pun ada blog dengan domain sendiri! Tadaaa…

providenetwork.com

Melambangkan betapa saya nak bisnes ni boleh tersebar luas di segenap rangkaian. Tiada batasan, bukan hanya sekitar Skudai/ Johor Bahru saja.

& saya nak, saya banyak memberi melalui bisnes ni!

Alhamdulillah, setakat hari ni, bisnes online yang saya sedang usahakan ini telah mengundang customer dari seluruh negara. Malah saya juga pernah berhubung dengan customer dari negara jiran seperti Brunei & Singapura.

Kenapa Blog?

Medium lain (FB, instagram) pun ok, cuma, blog ni adalah aset yang boleh pakai lama.

Selama mana Google masih di dunia ni, selagi itulah apa yang kita iklankan/ pasarkan melalui blog kita akan terus dijumpa orang…!

Best Ke Buat Bisnes Online Dari Rumah?

Wah… of course best!

 

Saya tak terikat dengan:

  • cuti tahunan
  • masa bekerja
  • kesesakan lalu lintas
  • kebimbangan meninggalkan anak kecil di asuhan

Yang paling best, adalah TIME FREEDOM & MONEY FREEDOM.

Tiada hutang sengsara. Saya belajar untuk kumpul duit & beli dengan cash!

Ingin sertai saya belajar buat bisnes online dari rumah?

Jom! Saya bantu ajar anda dari ZERO to HERO!

Syarat-syarat?

  • Rajin
  • Ada target
  • Ada semangat & keazaman untuk memperbaiki diri

Bayaran?

Anda hanya perlu jadi ahli Shaklee di bawah rangkaian kami (ProVide Network).

Tiada bayaran yang akan dikenakan oleh saya untuk mengajar anda buat bisnes ni secara online dari mana-mana saja anda berada!

Buat Bisnes Online Dari Rumah

Zaleha

019-7646021

Terima kasih & semoga bermanfaat 😀

 

Perlukan vitamin Shaklee & Konsultasi?

019-7646021

produkvitaminsemulajadi@gmail.com

Izinkan kami membantu anda kerana kami adalah pengedar Shaklee Skudai yang bertauliah

COD diterima di seluruh Skudai, Johor Bahru, Permas Jaya, Senai & Kulaijaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge