mencegah coronavirus

Petua Mencegah Coronavirus Secara Saintifik Oleh Pengkaji virus di Wuhan

Kat Malaysia ni, kita tengok kes pasal coronavirus ni macam makin menjadi-jadi pula. Jom kita doa semoga cepat-cepatlah pulih. Rasa macam tak secure bila nak ke mana-mana. Luar negara lagi lah, kita usahalah elak pergi tempat-tempat yang dah disenaraihitamkan.

mencegah coronavirus

Nak balik kampung guna public transport macam terfikir-fikir banyak kali. Tapi takkan sampai tak balik jenguk orang tua kan?

Sebab tulah, saya sendiri pun memang keep on the awareness pasal macam mana kita boleh usaha nak mencegah virus korona ni dari menghinggap dan menumpang badan kita.

Cara & Petua Mencegah Coronavirus Secara Saintifik Menggunakan Bahan Alami Oleh Pengkaji Virus Di Wuhan

Okey, sebelum tu, saya tulis siap-siap, info ni dapat daripada edaran yang dikongsi dalam group whatsapp keluarga baru-baru ni.

Nanti saya cuba letakkan juga rujukan yang kita boleh refer untuk menyokong info yang saya kongsikan ni.

Ada seorang pakar perubatan berkongsi info tentang kajian yang dilakukan oleh seseorang yang ada ijazah Sarjana dan bekerja di Hospital Shenzen di China. Beliau ini telah dihantar untuk mengkaji secara mendalam tentang virus pneumonia Wuhan.

Antara tips penting yang beliau pesan:

  • Radang paru-paru yang diakibatkan oleh Coronavirus ini memberi simptom batuk kering tanpa berlaku selesema
  • Virus di Wuhan ini tidak kebal terhadap suhu dan haba.
  • Maka, jika suhu meningkat kepada 26-27 darjah Celcius, virus korona ini akan mati.
  • Banyakkan lah kita meminum air panas sebagai langkah untuk mencegah Coronavirus

Selain itu, ada doktor yang berbangsa Cina berpesan, sentiasa cuba untuk kekalkan pemanasan suhu badan bagi mengelakkan virus di Wuhan ini. Antaranya adalah:

  • Banyakkan makan halia
  • Banyakkan bersenam

Sekiranya mendapat high fever, lakukan perkara ini:

  • Selubung & panaskan tubuh kita dengan selimut
  • Minum sup halia untuk panaskan dalaman tubuh kita

Tips Tambahan Untuk Mencegah Coronavirus

  • Makan lebih banyak halia, bawang putih, cili & lada hitam
  • Kurangkan mengambil makanan yang manis, masam & pahit
  • Elakkan minum air berais
  • Elakkan berada di kawasan yang dalam keadaan cuaca sejuk

Virus di Wuhan ini akan sepenuhnya hilang apabila adanya panas matahari di seluruh kawasan yang berlaku wabak ini.

Jom sama-sama kita praktikkan. Semoga bermanfaat untuk semua.



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
Youtube Channel: Zaleha Awaluddin
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge