rawatan kecemasan

Rawatan Kecemasan Di Rumah: Item Yg Perlu Ada Terutama Ketika Anak Demam

Bila dapat tau je anak-anak kena chickenpox @ cacar air, laju-laju ibu bukak first aid kit ibu ni

rawatan kecemasan

Alhamdulillah semua item ni memang ada je kat rumah. Penting sangat untuk sentiasa stanby item rawatan kecemasan ni samada di rumah mahupun ketika travel ke mana-mana.

Item Yang Perlu Ada Untuk Rawatan Kecemasan Apabila Anak Demam

Sebenarnya kami sekeluarga dah lama tak bergantung pada ubat-ubatan apatah lagi paracethamol tiap kali tak sihat/ demam.

Kami memilih untuk mengamalkan natural remedies & suplemen semulajadi sebagai perisai kesihatan.

Kebergantungan pada ubat-ubatan hanya membuatkan sistem imun tubuh bertambah lemah.

Item Yang Wajib Ada Untuk Rawatan Kecemasan Anak Demam:

Nampak gaya nutriferon & herbal blend shaklee tu ibu kena restok segera sebab dh tinggal nyawa-nyawa ikan ni .

Mula-mula si adik (Auni) yang kena chicken pox ni dulu masa awal-awal puasa Ramadhan.

Alhamdulillah demam dalam 2-3 hari dah ok lepas ibu ikhtiar mandikan Auni dengan basicH + lemon + sedikit garam kasar

Basic H ni guna sikit je, beberapa titik je dah cukup. Sebab tu boleh tahan lama sgt, smp hampir setahun juga

Mcm biasalah, berbanding ubat paracethamol, Auni lg suka serbuk botanikal nutriferon tu masuk dalam mulut dia

Bagus ada nutriferon ni.

Anak-anak kami; Din & Auni sedari lahir memang ada tonsil. Jadi, mereka berdua ni sangat berisiko untuk terdedah kepada jangkitan virus demam/ batuk mahupun selesema.

Sebab tulah ni kami akan pastikan stok nutriferon selalu ada untuk bantu kecutkan bengkak pada tonsil & membantu meningkatkan sistem imun diorang.

Even masa saya dapat demam denggi 2 tahun lepas dulu pun, nutriferon inilah yg membantu platlet & sel darah putih saya kembali meningkat.. Alhamdulillah

Si adik dah kering parut chicken pox, baru si abg (Din) pula yang terjangkit. Petang saya balik dari COD Shaklee la baru saya perasan.

Sambil tgh drive petang tu, saya jeling la tgk tangan si Din yang tengah duduk sebelah

Hah! Naik dah pun bertih cacar air kat si Din pula!

Dalam tgh drive tu, saya pun cakapla kat Din, “cuba Din cari dalam handbag ibu tu, ada krim herbal blend shaklee . Ambik, sapu kat tangan Din yang gatal tu”.

Legala sikit katanya lepas dah sapu-sapu kat area ruam cacar air tu. Berangin-angin sejuk je. Tenang hati ibu nak sambung drive..

Kadang-kadang anak-anak digigit nyamuk, pun sapu je krim herba ni

Alhamdulillah selalu ada dalam beg ibu ni.

Yang bestnya krim ni berbanding krim-krim gatal kat farmasi/ pasaran tu, herbal blend xde paraben mahupun steroid & dibuat dari lebih 6 jenis herba yang berkualiti dari seluruh dunia

Bahan yg semulajadi & selamat ni sangat sesuai diguna pakai untuk bayi-bayi juga. Yelah.. kadang2 anak-anak kecik kita ni diuji dengan ruam susu ,ruam lampin & bermanfaat sangat bila kecemasan anak dapat demam campak & chicken pox juga

Cacar air mmg sangat ok kalau kena masa kecik ni. Alhamdulillah kami suami isteri dah kena masa kecik-kecik dulu

Jadinya, apabila dah jd parents, bolehlah fokus take care anak-anak utk develop sistem imun diorang

Rawatan Kecemasan: 3 Tips Atasi Demam Tanpa Ubat

Just nak share juga, ada 3 tips yang mudah untuk atasi anak demam tanpa ubat. Yang ni applicable bila kita hanya ada nutriferon saja.

  • Mandian Lemon: Mandikan anak-anak dengan hirisan buah lemon (agak-agak dalam separuh biji utk seorang anak mandi). Saya suka biar anak-anak berendam dalam besen. Apabila mandi dengan lemon, tak perlu lagi letak sabun. Ulang proses ni 3 kali sehari.
  • Hidrasi: Pastikan anak-anak sentiasa minum air. Jika anak-anak tak lalu minum air kosong, boleh beri air isotonik tanpa karbonat seperti 100 Plus Edge.
  • Tingkatkan Imuniti: Ubat hanya membuatkan sistem imun lemah. Nutriferon sangat membantu mengejutkan interferon yang wujud secara semulajadi dalam tubuh kita. Biasanya utk anak-anak kecil sekitar umur 3-7 tahun ni saya berikan separuh sacet seorang utk 3 kali sehari.

rawatan kecemasan

Jika perkongsian & tips ini berguna, dipersilakan share untuk dimanfaatkan bersama  🙂

Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge