cara merawat sembelit

Sembelit Teruk Mungkin Petanda Kanser Usus | Cara Merawat Sembelit Tanpa Ubat

Pakar kesihatan mentafsirkan sembelit adalah masalah sukar buang air besar kurang daripada tiga kali kali seminggu.

Kekerapan paling bagus  buang air besar adalah sekitar sekali setiap hari. Nak tahu cara merawat sembelit yang bagus & berkesan tanpa ubat? Tonton video ini

Kenapa Sembelit Bahaya?

Kita seharusnya membuang air besar dengan lancer kerana penyahtinjaan membantu tubuh kita membuang sisa dari pemakanan & toksin yang terhasil darinya. Sembelit ni adalah antara salah satu simptom kepada beberapa masalah kesihatan. Antaranya:

  • Berisiko kepada masalah kanser usus
  • Masalah buasir
  • Toksin tidak dapat dibuang dengan baik
  • Membebankan organ perkumuhan yang lain (Kulit, hati)
  • Masalah jerawat serius pada wajah

Punca Sembelit

Ada beberapa faktor & sebab mengapa sembelit boleh berlaku. Antara punca sembelit:

  • Kurang makan sayur & buah – fiber penting untuk membantu memudahkan najis dibuang)
  • Kurang minum air – air adalah medium penting membantu melembut dan melancarkan pergerakan najis)
  • Kurang bersenam – aktif melalui bersenam membantu melancarkan otot menolak najis lebih cepat
  • Terlebih makan makanan tidak berkhasiat – junk food
  • Pengambilan ubat-ubatan tertentu
  • Golongan bermasalah otot & saraf
  • Golongan pesakit kencing manis & pesakit buah pinggang
  • Golongan ibu hamil terutama di trimester kedua & ketiga

cara merawat sembelit

4 Cara Merawat Sembelit Dengan Pantas &  Berkesan Tanpa Ubat

Nak tahu tak, ada cara best & selamat untuk membantu lawas buang air besar. Tak perlu telan ubat julab atau ubat yang kita tak tahu kesan dia untuk long term.

Antaranya adalah:

  • Minum segelas air kosong setiap 10 minit selama 30 minit. Maksudnya dalam tempoh setengah jam, ambil 3 gelas air kosong
  • Makan buah prune / buah tin (figs). Ni antara buah yang kaya dengan serat.
  • Bertenang & cuba konsisten buang air besar pada masa yang sama. Stress boleh menambahkan lagi masalah sembelit
  • Ambil nutrisi yang cukup khusus untuk bantu pelawasan. Antara vitamin yang bagus diamalkan adalah Ostematrix & Omega Guard.

Kenapa Ostematrix Shaklee Membantu Masalah Sembelit?

Setiap 1 tablet Ostematrix mengandungi 100 mg Magnesium. Magnesium adalah mineral yang dikaji membantu memudahkan pergerakan otot dalam usus besar menolak najis.

Kenapa Omega Guard Shaklee Membantu Masalah Sembelit?

Omega Guard pula adalah minyak ikan tulen yang kaya dengan asid lemak Omega 3. Pakar nutrisi ada menjelaskan bahawa, pengambilan asid lemak Omega 3 sangat membantu dalam pelinciran serta menjadikan najis lebih lembut untuk mudah dikeluarkan.

Testimoni Shaklee Untuk Sembelit

Testimoni 1:

“ Hari pertama ambil Ostematrix 3 bijik . Bangun jam 4 pagi terus cirit birit. Hahaha… Esoknya saya ambil 2 bijik je. Alhamdulillah buang air besar normal. Tak perlu sangat dah meneran…” – Puan Lin

cara merawat sembelit

Testimoni 2:

Sembelit ibu selepas bersalin ok setelah 2 hari ambil Ostematrix. Susu badan pun semakin meriah dengan gandingan Ostematrix & ESP.

cara merawat sembelit

Testimoni 3:

“Baru dua hari makan Ostematrix. Harini buang air besar rasa lain sikit. Selalu susah nak buang macam sembelit la tapi tadi dah tak sakit sangat macam selalu.. Alhamdulillah..” – cik Aimi

cara merawat sembelit

cara beli Shaklee
Klik sini untuk beli Ostematrix & Omega Guard direct melalui laman rasmi Shaklee menggunakan kad debit/ kad kredit tanpa caj tambahan

Usah biarkan masalah sembelit berlarutan. Hubungi saya di 019-7646021 atau terus klik gambar di bawah untuk whatsapp saya secara terus

pengedar Shaklee Skudai



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

1 thought on “Sembelit Teruk Mungkin Petanda Kanser Usus | Cara Merawat Sembelit Tanpa Ubat”

  1. Pingback: Cara Lawaskan Sembelit Berkesan Tanpa Julab

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge