tambah kalsium

Tambah Kalsium: Iktibar Kes Terjatuh Tapi Tulang Terus Retak & Patah

Bulan lepas dikejutkan dengan kisah pengembara suami isteri yang terkandas di luar negara kerana si isteri patah kaki selepas terjatuh terpelecok.

Tambah menyedihkan untuk mendapatkan rawatan susulan di sana, mereka perlu kos yang tinggi.


Syafakillah buat si isteri. Semoga dah recover dengan baik.

cara rawat tulang patah

Kejadian tulang mudah patah ini bukanlah suatu yang luar biasa.

Kenyataannya tidak ramai yang sedar kepentingan tambah kalsium dalam nutrisi harian kerana mereka sendiri tak tahu status tulang masing-masing melainkan telah terlambat atau memang rajin buat ujian kepadatan tulang.

Kepentingan Tambah Kalsium Sebelum Usia Tua

Kenal tak Osteoporosis?

Ya penyakit tulang mudah rapuh tu.

Walaupun belum sampai usia tua yang sepatutnya dapat risiko Osteoporosis ni, banyak juga kes & kejadian tulang mudah retak ni di usia muda.

“Kawan ofis saya, masa tu umur 34 tahun, telompat sebab nampak lipas. Salah landing tumit (tak ingat bahagian mana yang tepat) retak. Dan sampai sekarang effect tu sampai ke pinggang..” Puan Hidayah.

Perlu Tambah Kalsium Kerana Nutrisi Makin Susut

Mungkin atas faktor pemakanan kita. Bahan mentah sekarang mungkin semakin susut nilainya.

Seperti contoh, beras.

Padi ada yang ditanam lebih dari 2 kali setahun. Sebab nak cepatkan production & nak cepat dapat hasilnya. Kualiti? Mungkin sama atau mungkin kurang kerana tanah & mineral di dalamnya tak sempat pun nak pulih sepenuhnya.

Belum lagi faktor lain seperti:

  • kerap minum kaffein
  • banyak angkat beban
  • banyak berjalan
  • aktif bergerak

Perlu Tambah Kalsium Kerana Banyak Kegunaannya

Lazimnya ibu hamil & ibu menyusu antara yang paling perlu kalsium harian. Jika sumber kalsium untuk bayi tak cukup, kalsium dari tulang ibu akan diambil.

Seterusnya boleh menjurus kepada masalah tulang mudah rapuh.

Tambah Kalsium Dengan Ostematrix

tambah kalsium

Ostematrix adalah suplemen kalsium yang popular antara yang paling optimum membantu membekalkan semua nutrisi penting untuk kesihatan & kepadatan tulang.

Baca lagi tentang Ostematrix di sini

Berminat nak tambahkan kalsium dengan Ostematrix? Dapatkan dari saya, pengedar Shaklee sah & bertauliah.

Atau berminat nak beli sendiri menggunakan kad debit/ kad kredit tanpa caj tambahan? Boleh klik terus pada gambar di bawah untuk beli.

tambah kalsium

 

Rujukan:

  1. https://www.spineuniverse.com/conditions/osteoporosis/osteopenia-osteoporosis-there-difference



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge