tips bersalin normal

Tips Bersalin Normal Penuh Bertenaga | Perkongsian Ibu-Ibu Anak Ramai

Bersalin secara normal atau pun secara pembedahan ada kalanya memang boleh menjadi pilihan setiap ibu-ibu. Ada kalanya kita tak dapat tentukan. Terutamanya jika mempunyai masalah kesihatan yang tertentu. Apa-apa pun, rujuk dengan doktor puan-puan masing-masing, k.

Kat sini saya nak berkongsi beberapa tips bersalin normal, khususnya yang mempunyai pengalaman melahirkan beberapa orang anak. Semoga membantu memberikan sedikit perangsang & kata-kata semangat buat ibu-ibu yang sedang menunggu hari.

3 Tips Bersalin Normal Yang Mudah & Tak Meletihkan Ibu-Ibu

 

Perkongsian ini adalah berdasarkan pengalaman ibu-ibu & tidak mewakili mana-mana pakar perbidanan. Sekiranya sesuai, puan-puan bolehlah terus aplikasikan tips ini.

(1) Ikhtiar Jaga Kesihatan, Patuh Amalan Pemakanan & Nutrisi Buat Ibu Hamil

Kebanyakan ibu yang berjaya bersalin normal adalah ibu-ibu yang kesihatan sepanjang hamil adalah berada dalam tahap yang terbaik.

Kalau buat pemeriksaan rutin ibu setiap bulan contohnya di Klinik Kesihatan Ibu & Anak, ibu yang sihat tanpa sebarang risiko, akan mendapat stiker berwarna putih (last saya hamil sekitar tahun 2016)

Ibu-ibu akan digalakkan untuk bersalin secara normal.

Ketika saya di Hospital Yan, Kedah dulu, di sana, hanya ibu yang tiada risiko sepanjang hamil saja layak untuk bersalin secara normal di sana tanpa menggunakan sebarang kaedah memudahkan kelahiran seperti suntikan epidural mahupun bersalin secara bantuan lain.

Ibu-ibu yang sihat & cukup nutrisi, in shaa Allah sangat mudah untuk melahirkan.

(2) Kenali & Fahami Fasa Kontraksi & Fasa Melahirkan

Ketika hamilkan anak sulong kami, saya tak terfikir langsung nak study lanjut bagaimana & apa yang berlaku ketika fasa kontraksi & fasa melahirkan.

Setelah dah ada anak kedua & ketiga barulah saya faham sedikit & praktikkan.

Syukur, apabila mudah mengetahui fasa-fasa ini termasuklah dapat membezakan False Alarm/ True Labor, terasa mudah untuk bersalin secara normal tanpa perlu bantuan lain. Tup-tup pecah air ketuban, jalan pun dah buka 9cm, ready untuk push keluar je anak tu.

tips bersalin normal

(3) Amalkan Polifenol Yang Berkualiti

Polifenol adalah sejenis sebatian kimia yang wujud secara semulajadi dari tumbuhan. Ia membantu memberikan tenaga kepada kilang tenaga sel (mitokondria sel).

Antara polifenol yang bagus, ada terkandung dalam Vivix & ResV Shaklee

“Semalam malam telan 2 biji ResV masa tengah build up contraction sebelum masuk Labour Room, sekitar jam 8 malam.

Bila dah dilate 5 cm, kena tolak masuk labour room sekitar jam 10:30 malam.

Alhamdulillah push sekali je, baby lahir jam 10:50 malam tu jugak.

Senang sangat. Rasa banyak energy.

Push sekali terus keluar baby walau dah 12 jam contraction…” – Puan Therina Jopri

Bila baca testimoni ResV kak Erin nih, terus teringat masa bersalinkan Lutfi 4 tahun dulu. Cuma masa tu, saya ambil Vivix, betul-betul sebelum nak masuk labour room. Akibatnya, sepanjang malam lepas bersalin Lutfi petang tu, saya tak leh tido.

Syukur jugak bila takleh tido, saya berjaga sepanjang malam sambil susukan Lutfi dengan kolostrum. Esok paginya penuh najis mekonium Lutfi melekat kat selimut dia.

Semoga 3 tips ni membantu ibu-ibu kat luar sana.

Sekiranya puan-puan nak mencuba berikhtiar dengan ResV Shaklee atau pun Vivix, boleh terus hubungi saya di 019-7646021 atau klik link di bawah untuk terus whatsapp saya.

pengedar Shaklee Skudai

 



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge