tips naik mrt

Tips Naik MRT & ERL Bagi Newbies Supaya Tak Sesat Sampai Tertinggal Flight

Dah lama plak rasanya tak menulis tentang travel tips. By the way, baru-baru ni saya ke KL dari JB untuk hadir 1 seminar bisnes, untuk recharged energy for 2019. Seminar ini lanjutan dari MCC 1.0 terdahulu

Actually ni 1st time jugalah kiranya travel solo setelah dah beranak 3.

Alhamdulillah si ayah available untuk take care for the kids. Selama 2 tahun kebelakangan ni, kalau ke KL untuk apa-apa urusan bisnes pun, wajib angkut at least si kecik tu sebab memang fully breastfeed dia. Ni, dah 2 tahun +, bolehlah slowly wean off.

To cut short, saya pilih untuk naik flight JHB-KUL-JHB via Air Asia.

Tips Naik MRT Untuk Ke Airport KLIA / KLIA2

Sebelum tu nak cerita sikit, plan naik MRT ni memang niatnya nak gain experience.. hihi. As usual, saya jenis suka cuba sesuatu yang baru. Alang-alang tempat event memang almost nearby dengan stesen MRT (by walking less than 10 minutes), so boleh sangatlah sebenarnya.

First time naik ERL

Posted by Zaleha Awaluddin on Saturday, January 26, 2019

Hari tu, ada kawan baru kenal dalam event yang sama, nak ikut balik sekali naik train ni, so kami pun plan sama-sama.

Kebetulan plak lagi, my biz mentor, Farha, driving hari tu, bertuah sangat sebab tengah gerimis petang tu, memang dia tolong hantar sampai stesen & kitorang straight terus ke kaunter tiket.

Kalau tak, memang kena stanby payung kecik sebab KL biasa hujan petang-petang.

Guna Google Maps

Inilah dia tipsnya. Bagus sangat guna google maps ni tau. Sebab:

  • Boleh plan nak guna option yang mana 1, since kita dah set nak guna train, nanti akan ada beberapa option destinasi guna train yang keluar untuk kita pilih
  • Boleh plan nak sampai dalam jam berapa
  • Boleh set target jam berapa kita kena berada pada stesen train yang paling mula supaya kita dapat tiba ke destinasi terakhir pada masa yang kita nak.

tips naik mrt

Sebab kita boleh estimate masa untuk start bergerak supaya dapat sampai ke destinasi yang kita nak pergi pada masa yang kita dah target.

Kalau nak kena sampai airport jam 10 malam, make sure letak timing tu  kat arrive by.

Harga Tiket MRT

Nak check harga tiket MRT, boleh rujuk sini

So, untuk ke airport KLIA2 (sebab naik Air Asia kan), kenalah pilih guna ERL untuk turun ke KLIA2.

Tips Naik ERL (KLIA Express)

Ok, ni pun first time. Sebab, selama ni kalau nak ke airport dari mana-mana tempat di sekitar KL/ Selangor ni biasanya saya akan naik Grab ataupun saudara mara je yang hantarkan.

Since kali ni program almost full day, memang dah plan, tak nak amik grab sebab dah tau jalan raya yang biasanya sesak & mungkin ambil masa yang panjang untuk balik ke airport, saya decide naik train je lah.

tips naik mrt

Kiosk Layan Diri

Selain beli tiket ERL di kaunter, sangat digalakkan untuk beli tiket di kiosk layan diri ni.  Ada diskaun & penjimatan bermula pada 2016 lagi.

tips naik mrt

Siap ada promosi sampai hujung Februari 2019 ni.

tips naik mrt

Harga Tiket ERL ke Airport KLIA2

Nak check harga, boleh rujuk terus ke website ini

Semoga perkongsian ini bermanfaat & membantu carian anda  🙂

Rujukan:

  1. Harga Tiket MRT http://www.klia2.info/check_rail_fare.php?from=SBK09&to=MR1#result
  2. Harga Tiket ERL ke KLIA2  http://www.klia2.info/check_klia_transit_fare.php?from=KLS&to=KL2#result

Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge