kuatkan ingatan

Tips & Petua Kuatkan Ingatan Anak & Elak Nyanyuk Di Usia Dewasa

Pernah tak kita yang geng mak/ayah ni seringkali berpesan benda yang sama je pada anak-anak kita? Ulang-ulang benda yang sama, sampai satu masa kita sendiri naik geram dah!

Relax.. relax.. Actually memang gitulah anak-anak.

Sebagai parents, kita boleh ikhtiarkan yang terbaik buat anak-anak kita. Nak tahu petua & tips untuk kuatkan ingatan anak-anak tak? Bukan saja anak-anak, kita yang dah dewasa ni pun elok praktikkan supaya taklah cepat nyanyuk, in shaa Allah.

5 Petua Kuatkan Ingatan Anak-Anak

kuatkan ingatan

Petua ni memang dah jadi turun temurun plus saya dapat sendiri dari guru silat saya. Semoga dapat dimanfaatkanlah ya.

(1) Kismis Kuning

Sebelum dapat petua ni, saya ingat semua kismis pun boleh guna. Rupa-rupanya yang valid untuk buat kuatkan ingatan hanyalah kismis yang berwarna kuning. Kismis kuning tu bolehlah kita selawat dulu sebelum makan.

Bolehlah amalkan selalu.

Yang warna hitam tu untuk buat kek/ kuih tau. Hihihi

(2) Banyakkan Baca Al Quran

Al Quran memang banyak khasiatnya. PandangAl Quran pun dah dapat pahala. Apatah lagilah bagi yang membaca & mengamalkan ayat-ayatnya.

(3) Elak Tengok Sumber Maksiat

Banyak sumber maksiat yang mudah terdedah di media sosial. Dalam drama, filem, bahan bacaan. Seboleh-boleh kita ikhtiarlah supaya anak-anak kita terpelihara dari menonton & menghadam sumber-sumber maksiat ini.

(4) Elak Makanan Berperam

Makanan yang berperam ni seperti:

  • jeruk
  • makanan yang diawetkan

Paling popular asam-asam jeruklah cuba kita elakkan daripada menjadi kudapan harian anak-anak kita.

(5) Kolina

Kolina ni sejenis nutrisi yang penting untuk sistem saraf. Yang membuatkan kolina ni bantu untuk kuatkan daya ingatan adalah kerana sifat kolina tu sendiri berfungsi untuk memori.

Shaklee ada suplemen yang kaya dengan kolina iaitu Lecithin.

Nak dapatkan suplemen kolina ini? Hubungi saya di 019-7646021 atau klik link wasap di bawah:

pengedar Shaklee Skudai



Rujukan:

  1. What Is Choline? https://www.healthline.com/nutrition/what-is-choline#functions
Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge