tambah semangat

Tips Tambah Semangat Tiap Hari Jom Buang Lemau | No Monday Blues At All

Every day is Monday Blues… huhu.

Siapa pernah rasa macam ni? Atau at least tiap minggu, bila datang hari pertama bekerja selepas bercuti, mesti rasa camni?

Dulu saya pernah rasa macam tu. Tapi, Alhamdulillah sejak mengenalpasti punca semangat boleh down, punca monday blues & cara untuk tambah semangat, syukur sekarang dah no more Monday blues..

tambah semangat

Kenalpasti 3 Hormon/Neurotransmitter Utama Yang Membantu Tambah Semangat Elak Monday Blues Tiap Hari
tambah semangat

Sebelum kita pergi kepada tips bagaimana nak tambah semangat, jom fahamkan, bagaimana hormon/ neurotransmitter dalam badan kita berfungsi serta berperanan dalam mencetuskan mood kita setiap hari.

(1) Serotonin

Aras serotonin yang bagus merangsang:

  • rasa gembira
  • tidur yang lena
  • mood yang paling baik

(2) Dopamin

Hormon ini adalah neurotransmitter yang bertanggungjawab merangsang rasa suka & memberi motivasi dalam diri.

Dopamin adalah neurotransmitter yang membawa mesej dari satu saraf kepada saraf yang lain.

Aras dopamin yang bagus mendorong:

  • daya ingatan yang baik
  • mood yang baik
  • kualiti tidur yang baik
  • kebolehupayaan belajar yang baik

(3) GABA

Neurotransmitter ini bertanggungjawab mencetuskan rasa bertenang.

GABA: Gamma-aminobutyric acid; sejenis asid amino yang bertindak sebagai neutransmitter dalam pusat sistem saraf.

Ia terbentuk dalam tubuh kita dari asid amino lain iaitu glutamic acid.

Aras GABA yang baik (tidak rendah sangat, tidak tinggi sangat), membantu:

  • mengurangkan rasa kebimbangan
  • membantu daya fokus
  • memperbaiki kualiti tidur
  • merangsang daya seksual yang baik
  • memperbaiki masalah ADD (attention deficit disorder)
  • mengurangkan masalah ketagihan arak
  • merangsang perkembangan tumbesaran

Makanan Yang Bagus Untuk Mengekalkan Level Neurotransmitter Supaya Dapat Tambah Semangat Tiap Hari

Tahukah kita, neurotransmitter tadi sangat bagus pada tahapnya bergantung pada pemakanan kita juga?

Hampir kesemua makanan yang mempengaruhi aras neurotransmitter ini datangnya dari sumber protein, asid amino juga.

Antaranya:

  • Telur
  • Ikan
  • Ayam
  • Keju
  • Buah-buahan (kiwi, mangga, pisang, buah sitrus, buah beri, avocado)
  • Sayur-sayuran (bayam, kimci,
  • Kekacang (kacang soya, walnut, badam)
  • Bijian (flaxseed, chiaseed, kuaci bunga matahari, bijan)

Suplemen Protein Yang Bagus Untuk Tambah Semangat

Untuk menambah nilai nutrisi khususnya zat protein kepada neurotransmitter kita, ESP sangat membantu. Nak tahu lebih lanjut & mendapatkan protein beyond organic, ESP Shaklee ini, boleh terus hubungi 019-7646021 atau terus klik link whatsapp kat bawah:

pengedar Shaklee Skudai

 

Rujukan:

  1.  Be Foodie, Not Moody: Neurotransmitter Boosting Foods to Improve Overall Wellbeing https://www.inspiremalibu.com/blog/mental-health/be-foodie-not-moody-neurotransmitter-boosting-foods-to-improve-overall-wellbeing/
  2. Prescription for Nutritional Healing | A Practical A to Z Reference to Drug-Free Remedies Using Vitamins, Minerals, Herbs & Food Supplements, Phyllis A. Balch, CNC, 5th Edition, 2010, Avery.
  3. The British Medical Association | Complete Family Health Guide, Dr Tony Smith, 2000, Dorling Kindersley

 



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge