vitamin untuk orang tua

Vitamin Untuk Orang Tua Kita | Ikhtiar Beri Terbaik Selagi Kita Punya Masa

Semua yang hidup pasti akan mati.

Kita semua akan kembali kepada Pencipta kita, pada suatu masa yang hanya Dia saja Maha Tahu. Al Fatihah & salam takziah saya ucapkan buat semua insan yang telah terlebih dahulu menghadap Ilahi.

Bagi kita yang masih punya orang tua, jom kita berbakti, berikan yang terbaik buat mereka selagi hayat kita & mereka masih ada.

Vitamin Untuk Orang Tua | Vitamin Untuk Tingkatkan Kesihatan Warga Emas

Orang tua kita ni sebenarnya diorang suka sangat kalau berpeluang untuk bergerak ke mana-mana tempat yang suatu ketika masa dulu mereka tak berkesempatan.

Macam mak ayah saya, diorang memang suka nak berjalan. Last time pergi ke Mesir ikut rombongan kampung. Yang terkini nak ke Uzbekistan pula kalau tak salah.

So, in order nak realisasikan hasrat diorang, kita kena support lah semua keperluan ni. Bahagiakan orang tua kita dengan keperluan mereka.

Check makan-minum diorang. Pakaian diorang, tempat tinggal diorang. Kewangan diorang. Then, kesihatan diorang.

Apa vitamin yang sesuai untuk kita beri pada golongan tua ini?

vitamin untuk orang tua

5 Vitamin Untuk Orang Tua

(1) Antioksidan

Antioksidan penting supaya kesihatan mereka sentiasa terpelihara. Pilihlah antioksidan dari sumber semulajadi tanpa gula tambahan.

Antioksidan terbaik ada dalam Vivix ini.

vivix

Vivix menyokong kesihatan tubuh pada tahap sel (DNA).

Vivix mengandungi resveratrol & lain-lain polifenol dari sumber tumbuhan yang membantu hayat sel lebih panjang serta terpelihara dari risiko penuaan yang diakibatkan oleh penyakit berangkai / biological stress.

Baca lanjut tentang Vivix

(2) Kalsium untuk tulang

Kalsium penting terutama untuk mengelakkan risiko Osteoporosis (masalah tulang rapuh) mahupun risiko Osteopenia (masalah tulang tidak padat, mudah patah).

Wanita khususnya lebih berisiko untuk menghadapi masalah kemerosotan kalsium ni kerana faktor usia (wanita rata-rata hidup lebih lama berbandig lelaki), jadi lagi lama usia, lagi lama tulang nak diguna, lagi tinggi kalsium diperlukan.

Namun untuk kedua-dua golongan tua lelaki mahupun wanita, mereka sama-sama terdedah pada faktor tulang rapuh atas faktor hormon (menopause/ low testosterone).

Bukan semua kalsium mudah diserap ke tulang.

Pastikan kalsium yang kita ambil lengkap dengan mineral yang menyokong serapan kalsium ini seperti

  • vitamin D (bantu dalam serapan kalsium)
  • Magnesium (bantu melarutkan kalsium & bantu dalam hampir semua proses enzim dalam tubuh)
  • Boron (menyokong serapan kalsium, bantu dalam metabolisme kalsium & magnesium)
  • Manganese (menyokong pertumbuhan tulang)
  • Zinc (menyokong pertumbuhan tulang serta diperlukan dalam sintesis kolagen)
  • Copper (perlu dalam pembentukan kolagen & menyokong kesihatan tulang serta sendi)

Kalsium yang terbaik & dikaji larut sepenuhnya dalam tempoh 12 jam adalah Ostematrix.

sembelit ibu hamil

1 tablet Ostematrix lengkap dengan:

  • 250 mg kalsium
  • 100 IU vitamin D
  • 100 mg magnesium
  • mineral surih seperti (zinc, copper, manganese, boron)

Baca lebih lanjut tentang Ostematrix

 

(3) Multivitamin

Multivitamin diperlukan untuk menyokong kesihatan orang tua kita terutama di kalangan mereka yang sukar nak makan sayur & buah organik setiap hari.

Antara multivitamin dari sumber semulajadi yang bagus adalah:

vitalea

mealshakes shaklee

(4) Protein

Protein penting untuk sel dalam tubuh kita. Untuk darah, kulit, rambut, tulang, kuku malah banyak lagi.

Bergantung pada tahap kesihatan orang tua kita. Sumber protein haiwan kurang sesuai diambil banyak kerana risiko tinggi asid urik/ tinggi kolesterol & membebankan buah pinggang.

Selain mempelbagikan sumber protein harian, boleh berikan orang tua kita protein dari suplemen.

Pilih sumber protein dari kekacang, bebas GMO & organik seperti ESP ( Energizing Soy Protein) ini.

PDCAAS ESP

 Baca lagi tentang ESP

(5) Minyak Ikan

Minyak ikan mengandungi asid lemak Omega 3 (DHA & EPA) yang menyokong kesihatan sendi serta kesihatan otak.

Minyak ikan tulen & berkualiti tinggi bebas dari sisa logam berat ada dalam Omega Guard ini.

minyak ikan shaklee

Baca lagi tentang Omega Guard

 

Review & Testimoni Vitamin Untuk Orang Tua Shaklee

Saya juga share apa kesan & akibat penggunaan vitamin Shaklee yang diamalkan oleh kedua-dua orang tua saya selama 4 tahun.

Testimoni Vitamin Untuk Orang Tua Yang Nak Mengerjakan Haji

“Result Ujian Darah Mak Mengagumkan” – Puan Amelza

Mak kepada Puan Amelza, konsisten Vivix & Omega Guard sahaja. Result ujian darah beliau:

  • tekanan darah 115/74
  • total kolesterol turun berbanding sebelumnya

masalah kolesterol

Yang terkini, mak beliau baru saja pulang dari mengerjakan haji. Ini feedback makcik ini:

“Alhamdulillah sepanjang mak kat sana, kesihatan mak sangat baik kalau nak compare dengan jemaah haji yang lain… Shaklee la, Shaklee… ”

vitamin untuk orang tua

Alhamdulillah mengambil vitamin tu ikhtiar kita.

Selebihnya kita serahlah pada Dia untuk memberikan seluruh kekuatan & kesihatan. 🙂

vitamin untuk orang tua

 

Berminat nak berikan vitamin yang berkualiti tinggi ini buat parents? Just klik icon di bawah jika nak terus beli menggunakan kad debit/ kad kredit tanpa caj tambahan.

cara beli Shaklee

Anda boleh juga hubungi kami di 019-7646021 atau

klik di bawah untuk whatsapp saya sekiranya anda perlukan bantuan untuk beli/ berminat nak mendapatkan penjimatan dengan pembelian secara keahlian percuma.

pengedar Shaklee Skudai

Rujukan:

  1. Prescription for Nutritional Healing | A Practical A to Z Reference to Drug-Free Remedies using Vitamins, Minerals, Herbs & Food Supplements; Phyllis A. Balch, CNC, Avery; 2010
  2. https://www.webmd.com/osteoporosis/guide/osteopenia-early-signs-of-bone-loss#1
  3. https://www.webmd.com/men/guide/male-menopause

 



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

2 thoughts on “Vitamin Untuk Orang Tua Kita | Ikhtiar Beri Terbaik Selagi Kita Punya Masa”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge