vitamin untuk travel

Vitamin Untuk Travel Luar Negara – Perisai Kesihatan Semulajadi

Sepanjang hari petang semalam saya ke Johor Premium Outlet mengintai kelengkapan untuk orang yang nak travel ke negara sejuk.. hehehe.. Sengaja buat window shopping.

Kelihatan ramai juga pengunjung yang sedang mencuba jaket untuk musim sejuk. Pastinya negara yang mereka nak pergi tu negara yang bersalji sebab boleh tahan juga tebal jaketnya.

Sentuh tentang negara sejuk, apa persediaan untuk tingkatkan kesihatan sepanjang berada di negara orang?

Vitamin Untuk Travel Ke Luar Negara

Selain memastikan perjalanan ke luar negara kita dilindungi insurans, adalah bagus sekiranya kita bersiap sedia bawak bekal ubat-ubatan & vitamin yang penting.

Di luar negara sana, belum tentu mudah untuk dapatkan ubat/ vitamin yang diyakini halal & yang mampu serta mudah dimiliki tatkala kita kecemasan.

vitamin untuk travel

Jadi, better stanby bawak siap-siap dari sini.

Ni antara vitamin asas sebagai ikhtiar untuk tingkatkan imuniti tanpa ubat.

(1) Antioksida

Antioksida bagus untuk beri perlindungan terhadap radikal bebas dan jangkitan kuman. Antara antioksida yang bagus:

(2) Kalsium

Kita nak berjalan-jalan ke negara orang kan? Kaki kena kuat & sihat.

Pakar nutrisi sarankan kita kena pastikan tulang kita dah siap-siap dibekalkan dengan sumber kalsium yang cukup.

Malang tu tak berbau. Boleh baca sebagai iktibar, kisah pengembara suami isteri yang strended kat luar negara sebab isterinya terjatuh terus tulangnya patah & ada diabetes lagi .

Pilih suplemen kalsium yang lengkap dengan mineral vitamin D, magnesium dan beberapa mineral penting untuk serapan kalsium yang optimum.

Antaranya adalah:

(3) Anti-keradangan

Anti-keradangan atau anti-inflammation ni penting untuk elakkan masalah keradangan yang mostly diakibatkan oleh pemakanan kita.

Berada jauh di negara orang, nak taknak kita akan mencuba pelbagai makanan baru yang mungkin tidak pernah kita biasa makan.

Contoh suplemen anti-keradangan yang bagus untuk diamalkan:

  • Omega Guard (asid lemak Omega 3 dengan EPA & DHA)
  • GLA Complex (asid lemak Omega 6 – gamma linolenic acid)

(4) Penggalak Imun (Immune Booster)

Ni antara suplemen asas yang famous ada dalam set vitamin untuk travel. Last time encik suami bawak beberapa item ni ke United Kingdom sepanjang sebulan outstation ke sana.

vitamin untuk travel

Ramai juga yang bekal vitamin ni sepanjang buat umrah juga. Later saya share lagi tentang ni, ya.

TQ sudi baca. Semoga membantu carian anda & mereka yang mungkin perlukan info ini  🙂

 

Klik saja untuk whatsapp saya & dapatkan vitamin Shaklee anda segera 🙂

pengedar shaklee AEON Taman Universiti

Rujukan:

  1. Gamma-linolenic acid http://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/gammalinolenic-acid 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge