rutin kulit sihat

5 Rutin Kulit Sihat Yang Mudah Bagi Yang Nak Kulit Kekal Sihat & Cantik

“Lawanya kulit awak…”

Serius.. bukan saya yang cakap. Ada lah beberapa orang terdekat & yang selalu tengok kulit saya pada jarak dekat akan feedback macam tu. By right, atau secara jujurnya, kita memang kena check balik rutin kesihatan kulit wajah kita. U olls nak tips? Boleh baca sampai habis.

5 Rutin Kulit Sihat Yang Mudah Nak Buat

rutin kulit sihat

Sebetulnya, tidak semua orang sama dengan rutin yang saya nak share ini. So, kalau rasa sesuai dan boleh nak follow, dipersilakan tau.

(1) Jaga Pemakanan

Ok ada banyak cara kita boleh buat untuk jaga makan. Bukan orang yang nak kurus je kena jaga makan. Orang yang nak kulit terus kekal sihar juga perlu & penting sangat untuk jaga makan.

Paling senang, BUANG/ KURANGKAN GULA.

 

@zalehaawaluddinKak Zal share sket tips untuk kulit sihat. Terutama yang banyak masalah macam #kulitkusam #kulitjerawat #parutjerawat #shouldbeme♬ Caught In The Middle – Marknunag02 ⍟ 🌈

 

Buang gula yang tak perlu dalam kalori harian. Contoh, kalau sebelum ni suka betul makan kuih raya, makan kek, makan jajan, makanan manis & yang sewaktu dengannya, cubalah untuk limitkan portion terlebih dahulu.

Then slowly elak terus untuk makan. Setakat teringin sekali sekala tu boleh je. Tapi bukan untuk amalkan selalu.

(2) Cukupkan Keperluan Minum Air Kosong Setiap Hari

Ya, again, bukan orang yangΒ  nak kurus je perlu cukupkan water intake. Awak & saya yang nak kulit sihat, mesti usaha cukupkan keperluan minum air kosong setiap hari.

(3) Cuci Muka 2 Kali Sehari

Rajin-rajinkan lah cuci muka. Bukan sekadar dengan air wudhu saja tau. Tak cukup sis… tak cukup…

Gunakanlah pencuci muka yang sis semua yakin selamat & bebas kimia berbahaya. Tak tahu macam mana? Mehlah saya suggest kan

(4) Pakai Sublock

Ya, wajib pakai sunblock kalau nak kulit kekal sihat & muda. Boleh ikhtiar untuk elak jeragat jugak ni. Pakai lah selalu sunblock. At least dengan SPF50.

(5) Lengkapkan Rutin Skincare

Ada banyak jenis rutin skincare. Paling asas dan tak rajin – WAJIB pakai cleanser. Then cuba lah rajin pakai toner jugak. Sebelum tido bagus pakai night cream untuk kulit kita dapat nutrien yang bagus setelah seharian kita terdedah pada macam-macam radikal bebas dari persekitaran kita.

@zalehaawaluddinU olls cemana? Bila usia kita makin meningkat memang kena lebih rajin belai kulit wajah kita. Buat sendiri pun boleh. Malam sblm tdo & pagi the best♬ original sound – milkmakeup

Tak tahu jenis skincare macam mana yang bagus?

Boleh je klik di bawah untuk bertanya lanjut tentang SKINCARE Youth yang saya sendiri dah konsisten guna bertahun-tahun.

pengedar Shaklee Skudai



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
Youtube Channel: Zaleha Awaluddin
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge