5 Rutin Yang Mudah Untuk Terus Kekal Sihat

Sepanjang PKP atau musim pandemik ni, kita semua akan berhadapan dengan pelbagai rasa kerisauan dan uncertainty. Ada yang terpaksa kehilangan pekerjaan. Ada juga yang dipotong gaji separuh. Tak kurang jugak yang semakin membesar & bertambah berat badan akibat stress dan asyik nak makan jer kan.

Mintak dijauhkan.

Jom kita sama-sama check apa rutin mudah yang kita boleh cuba konsisten buat untuk pastikan kesihatan kita pada tahap yang terbaik.

5 Rutin Mudah Untuk Terus Kekal Sihat Walau Dalam Musim Pandemik

Ok jemput juga tonton video ni.

Basically untuk terus kekal sihat, kita boleh pastikan rutin ini

(1) Amalkan Makanan Yang Sihat & Seimbang

Walaupun kita diuji dari segi kewangan, kita kena usaha sediakan makanan yang berkhasiat dan seimbang untuk keluarga kita. Makan lebih banyak sayur dan buah-buahan setiap hari. Tak maulah hari-hari makan makanan segera/ mi megi.

Tak cukup duit nak beli makanan sihat? Usaha jom buat bisnes. Ada banyak peluang menjana kewangan yang tersedia. Tinggal nak grab je buat.

(2) Rajin & Konsisten Bersenam

Pakar kesihatan mengesyorkan untuk kita konsisten bersenam 3 kali seminggu. Setiap sesi buatlah dalam 20 minit. Mulakan dengan senaman yang mudah hanya dari rumah. Start small but consistent!

@zalehaawaluddinMasa bersenam tadi terfikir nak share benda ni. Semoga membantu semua yang target nak lebih sihat ##fitness ##bersenam ##gajet♬ Way Back Home – Shaun

(3) Berfikiran Positif

Sentiasa jaga emosi kita. Berada dalam circle yang betul. Follow dan baca hanya info-info yang membawa kebaikan saja. Emosi & pemikiran yang positif dan baik sangat memberi impak pada kesihatan kita dari dalaman.

Bila dalaman kita sihat, luaran kita juga mendapat kesannya.

(4) Tidur Yang Berkualiti

Pakay kesihatan juga mengesyorkan kita mendapat tidur yang rehat serta berkualiti sekitar 6 jam sehari. Bila badan kita dapat berehat dengan baik, cukup tidur yang berkualiti, kesihatan imun kita juga terpelihara.

Boleh usaha tidur awal sekitar jam 10 malam atau sebelum jam 12 malam.

Boleh juga take nap atau tidur sekejap ketika siang sebelum Zuhur (hailullah).

(5) Konsisten Amalkan Suplemen

Last but not least, amalkan suplemen yang kita yakini selamat untuk guna dalam jangka masa panjang. Macam saya sendiri memang konsisten amalkan vitamin Shaklee setiap hari.

Semoga tips ni bermanfaat!

 

pengedar Shaklee Skudai



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
Youtube Channel: Zaleha Awaluddin
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge