5 Tips Urus Stress Untuk Hidup Lebih Bahagia

Since PKP ramai orang dilanda stress.

Stress bukan sahaja sebab masalah kewangan, malah sebab PDPR jugak! Saya tak nafikan memang stress tu berlaku oleh sebab-sebab perkara tadi. Namun saya nak share cara & tips urus stress supaya kita semua boleh hidup lebih bahagia walaupun diuji kanan dan kiri dengan macam-macam masalah.

5 Tips Urus Stress Untuk Hidup Lebih Gembira & Bahagia

Nak tahu tak caranya?

(1) Selalu Bersama Mereka Yang Berfikiran Positif

Yup. Kawan-kawan dan siapa mereka yang dekat dalam hidup kita sangat memainkan peranan kepada minda & pemikiran serta emosi kita. Selalu lah berada dalam circle yang membina emosi kita.

Jika keluarga kita tak membantu, carilah kaunselor atau kawan-kawan yang boleh membantu menaikkan semangat hidup kita.

(2) Banyakkan Baca Al Quran

Untuk umat Islam, kita ada Tuhan yang selalu Mengajar kita. Dalam Al Quran pun banyak ayat-ayat pengajaran yang mendidik jiwa. Jika kurang lancar atau kurang faham, carilah guru-guru yang boleh mengajar kita mengaji. Salah seorang guru yang saya kenal, mendalami isi Al Quran, adalah cikgu Adawiyah.

Boleh usaha untuk sertai kelas-kelas RUHI beliau. FB: Adda Saad 

(3) Makan Makanan Berkhasiat

Ya, makanan sangat mempengaruhi emosi kita. Usahakanlah makan ikut saranan suku-suku separuh. Suku protein, suku karbohidrat, separuh lagi untuk sayur & buah-buahan.

Banyakkan minum air kosong setiap hari.

(4) Rajin & Konsisten Bersenam

Bersenam sangat membantu badan kita lebih bertenaga, lebih relax. Cubalah paling kurang buat briskwalk 20 minit sehari, ulang 3 kali seminggu. Memang berbeza sangat berbanding langsung tak bersenam.

(5) Suplemen Khusus Untuk Urus Stress

Ada beberapa jenis suplemen yang membantu.

Nak tahu detail?

Boleh klik di bawah untuk wasap saya dan saya akan terangkan lebih lanjut

 

pengedar Shaklee Skudai



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
Youtube Channel: Zaleha Awaluddin
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge