Jom Belajar Bahasa & Loghat Negeri Kedah Johor & Terengganu

Ok gaiss.. Jom kita belajar bahasa negeri-negeri dalam Malaysia ni. Saya pilh 3 negeri ni saja dulu sebab saya memang berasal dari negeri Kedah. Dan saya sendiri dah merantau lebih 12 tahun di dalam negeri Johor. Suami saya pula orang Terengganu.

So setiap kali kami balik kampung, anak-anak akan terpaksa tukar dengar channel negeri lain.. hihi..

Loghat Negeri Kedah

Rata-rata loghat Kedah ramai yang faham. Dan kalau di parlimen pun, loghat Kedah antara yang paling jadi sebutan dan dibahaskan. Somemore ramai juga tokoh hebat dan terkenal berasal dari negeri Kedah.

@zalehaawaluddinJom sebut sama-sama. Awak orang mana? ##kedahmai ##duett ##jomduet ##tiktokmalaysia

♬ original sound – Semua Tentang Msia – “Arejan 2”

Loghat Kedah bunyi agak kasar namun masih mesra alam.

Loghat Negeri Johor

Selain perkataan “ek” yang popular dalam bahasa pasar dan perbualan di kalangan Johorian, orang Johor banyak perkataan yang disebut mengandungi huruf vokal O. Antaranya:

  • Selimut – Gebo
  • Surat Khabar – Sokabo
  • Sekolah agama – Sogame
  • Muar – Muo
  • Engkau – Engko

Loghat Negeri Terengganu

Alhamdulillah saya kalau pergi pasar, nak beli barang dah bolehla sket-sket nak “speaking” loghat Ganu kite ni.

@zalehaawaluddin##shouldbeme Jom belajar ##loghatterengganu pula. Suami kak Zal orang Ganu kite. Voice beliau lah tu😝😆 ##terengganukite♬ Blus Terengganu Kita – Iklim


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge