sabun cuci pakaian

Sabun Cuci Pakaian Premium Yang Terbukti Tidak Merosakkan Mesin Basuh

Pernah tak u olls dengar pasal sabun basuh pakaian tak semuanya sama kualiti.

Harga pun berbeza-beza.

Ada yang murah, ada yang mahal. Pernah tak terfikir kenapa setiap jenis sabun atau detergent tu harganya macam tu?

Sifat Sabun Cuci Pakaian Premium – Mesin Basuh Tak Rosak & Mesra Pada Kulit

Mesti ada sebab, kenapa harga sabun cuci pakaian murah & ada yang mahal.

Dulu saya pernah belajar pada struktur sabun & detergent ni ketika zaman Degree dulu. Saya amik subjek Kimia Industri. Kami ada belajar subjek Kimia Fizik yang ada menjelaskan sifat-sifat surfactant dalam sabun. Saya tak berapa nak ingat semuanya, yang saya tahu, sifat sabun tertentu bergantung juga dari material nya.

(i) Sabun Cuci Pakaian Premium – Kurang Buih

Ya, memang kebanyakan sabun di pasaran banyak sangat buih.

Ini tidak bagus untuk alam sekitar jugak. Sabun yang banyak buih antaranya mengandungi bahan kimia yang banyak & agak berbahaya pada alam sekitar & juga pada kulit yang sensitif.

(ii) Sabun Cuci Pakaian Premium – Mesra Pada Kulit

Yang ni memang ketara. Kebanyakkan sabun murah boleh merengsakan kulit. Yang kulit jenis sensitif, ada eczema, pasti lebih teruk kesannya. Saya pernah tengok kawan sekolah di asrama dulu, siap pakai sarung tangan getah tiap kali nak basuh pakaian secara cucian tangan.

(iii) Sabun Cuci Pakaian Premium – Tidak Merosakkan Komponen Dalam Mesin Basuh

Sebab tu kita biasa dengar, sabun untuk top load & front load berbeza.

Sabun untuk front load biasanya lebih mahal sebab biasanya jenis kurang buih untuk jaga prestasi mesin dalam jangka panjang.

Saya nak kongsi pasal sabun cuci pakaian jenama Shaklee ni. Namanya Get Clean Fresh Laundry Concentrate. Masa seminar SYOB dulu diadakan (12 & 13 April 2019), kami ada buat experiment tentang sabun ni.

sabun cuci pakaian

Kami disuruh merendam 1 paku besi di dalam setiap 2 botol air yang diisi dengan:

  • sabun cuci pakaian jenama X (di pasaran biasa)
  • sabun cuci pakian jenama Shaklee

Kami diminta untuk membuat pemerhatian ke atas permukaan paku tersebut. Nak tahu tak apa hasilnya?

sabun cuci pakaian
Lihat permukaan paku sebelah kanan —> tu dah ada karat terbentuk. Tak pasti bila dah start ada. Dalam masa yang sama, paku yang direndam dalam sabun basuh Shaklee (<— ) tak berlaku apa-apa pun

Saya sebenarnya hampir lupa dah pasal experiment ni. Kebetulan malam tadi terasa nak mengemas almari atas rak buku meja kerja ni. Terpandang botol-botol berisi paku tersebut. Masya Allah!

Kelihatan paku-paku ini ada yang telah berubah! Mujur jugak saya belum buang botol ni. Dah setahun lebih tu simpan 🙂 :mrgreen:

Dari kesimpulan experimen:

  • paku berkarat tanda sabun basuh yang digunakan boleh merosakkan komponen dalam mesin basuh
  • sabun basuh kain Shaklee dibuktikan tidak mengandungi kimia berat atau berbahaya, dibuktikan tidak mengundang kehadiran karat pada permukaan komponen dalam mesin basuh.

Oh ya, kalau berminat nak tahu lebih lanjut pasal sabun Shaklee ni, boleh terus hubungi saya kat wasap.

pengedar Shaklee Skudai



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
Youtube Channel: Zaleha Awaluddin
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

1 thought on “Sabun Cuci Pakaian Premium Yang Terbukti Tidak Merosakkan Mesin Basuh”

  1. Nak share sikit mengenai sabunnn ??sabun kan kita guna setiap hari untuk basuh kain baju kita, So sangat perlu untuk kita alert dan kaji sikit pasal kandungan dan kelebihan sabun yg kita nak guna tue ?????? SABUN BASUH SA8 ??kelebihan Sabun ?? Organic ?? Pembersihan berkualiti tinggi ?? Air cucian boleh jadi baja pokok ?? Sangat jimat ~ tahan 4-6 bln ?? Tak berbau hapak walaupun terendam lama ?? Menjaga washing machine ?? Tidak melekat dibaju ?? Memutihkan baju dan cerah ?? Tidak tajam ?? Mesra Alam ?? Boleh basuh baju baby ?? Ibu sabun ?? Tiada sisa merbahaya yg boleh meransangkan kulit sensitif ?? packaging g dan 3 kg Pilihlah sabun yang tidak memberi mudarat pada kita dan yg paling penting mesra alam sekitar ???? Selamat mendobi??????????

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge