tesis dr forest c shaklee

Tesis Dr Forrest C Shaklee | A Study Course In Nutrition

Saya tertarik nak baca sangat tesis ni. Ia ditulis oleh Dr Forest C. Shaklee sekitar tahun 1950.

Dulu tesis ini wujud sebagai “Little Red Book” & telah menjadi rujukan serta panduan ramai pelajar dalam bidang nutrisi untuk mengadakan perbincangan lanjut dalam bidang ini.

Saya sendiri ada menanam impian untuk menyambung pelajaran saya ke peringkat yang lebih tinggi dalam bidang nutrisi ini. Tak sangka juga, setelah bertahun lamanya, setelah Ijazah Sarjana Muda  Sains Kimia Industri yang saya genggam pada tahun 2006,

saya akhirnya sangat tertarik untuk fokus lebih dalam bidang nutrisi.

Apa Ada Dalam Tesis Dr Forest C Shaklee

Tesis yang setebal 89 muka surat ini, mengandungi lebih 200 persoalan & perbincangan berkaitan nutrisi & kesihatan.

Ada 3 seksyen.

Saya juga tersentuh untuk baca Preface tesis ini. Apa kaitan nutrisi yang semulajadi terhadap tisu & sel yang sihat & kuat?

“Dari Hampir Tak Mampu Teruskan Hidup Kepada Hidup Semula”

Masa lahirnya Dr Forest C Shaklee ini ke dunia, doktor telah mengesahkan & memberitahu pada kedua-dua ibu bapanya, “bayi kalian mungkin tak dapat hidup lama..” Dr Forest C Shaklee ditakdirkan sebagai “consumptive baby”. Bergantung pada ubat-ubatan yang tidak menjamin dapat merawat penyakitnya. Penyakit tibi @ tuberculosis.

Setelah bertahun lamanya dalam sengsara, hidup Dr Forest C Shaklee ini kembali bersinar, apabila kedua-dua ibu bapanya bertekad berpindah ke salah satu ladang Iowa, yang sangat subur dengan pelbagai nutrisi alami.

tesis dr forest c shaklee

Kat sini jugalah, beliau dapat menghirup udara segar yang nyaman &  menikmati sinaran matahari. Semua ubat-ubatan dihentikan.

Makanan yang diambil semuanya hasil dari tanaman di ladang sekeliling mereka. Selama 60 tahun juga hidupnya terus bertahan, tanpa ubat-ubatan serta tanpa mengalami sebarang sakit. Apabila membuat diagnosis X-Ray, semua kesan tuberculosis hanyalah “sign of the past”. Syukur, Alhamdulillah.

Lebih memberangsangkan, apabila Dr Forest C Shaklee sendiri dapat membuktikan bahawa, pengambilan nutrisi semulajadi yang baik, dapat mengembalikan tubuh yang sakit menjadi lebih sihat. Beliau mampu untuk aktif bersukan ketika usianya di peringkat universiti. Beliau mampu  berlari sejauh 5 batu, mengambil bahagian dalam sukan baseball, wrestling, boxing & weightlifting.

Stamina beliau sangat baik sehingga mampu membuat pendakian gunung jarak jauh, melangkaui kekuatan orang yang jauh lebih muda darinya.

Fuh tu baru preface tau. Nanti saya sambung lagi.

By the way, ada yang berminat nak baca PDF tesis Dr Forest C Shaklee ni? Boleh personal wasap saya kat link iniYang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Disclaimer: Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Comment

Your email address will not be published.